Gå direkt till textinnehållet

Viktigt att granska haverier

Noterade bolag kan inte agera döva mot sina ägare och idogt skyla över brister och gigantiska förluster. Granskningsman borde vara självklart mycket oftare. Särskild när myndigheterna inte agerar granskare. Nu är det allt fler småägares förslag i Northland-affären.
Den ödesdigra kraschen i gruvbolaget Northland har satt många tusen sparare i chock! De skäms över att de blivit lurade. De har ofta rekommenderat både släktingar och vänner att köpa aktien. Inte minst av patriotiska skäl. Det blev som en familjeaktie som väntades lösa alla problem. 12 000 äger den. En av tre småägare bor i Norrbotten.Från bolaget hörs ingenting förutom ekande och ständigt upprepande reklammaskin säga: 1) Vi har byggt en gruva på rekordtid 2) Leveranserna rullar ut enligt plan 3) Järnhalten motsvarar prognoserna.Sedan kom kraschen i aktien den 24 januari. Plötsligt upptäckte de förluster på 2,5 mdr, som de inte sagt ett ljud om, trots att det måste ha pågått sedan sommaren. Från toppkursen nära 29 kronor är aktien i dag handlad till 40 öre. Bara under vårkanten har den fallit 75%. Bolaget agerar i dag fullständigt döva mot de 12 000 ägare som lagt sina löner, sina sparpengar och sina tro på bolaget. Att bolaget inte har vett att svara sina egna ägare är djupt klandervärt.

Lägg till att lokala politiker och debattörer agerat hyllningskör. Och nu törs ingen kritisera dem eller bolaget, för de är lokala hjältar. Så riskerar också granskningen bolagets hela verksamhet förra året, när 2,5 miljarder plötsligen saknas, bara ebba ut. För ingen vill ta ett sanningens grepp i missödet.

 

Nu vet inga aktieägare vad som verkligen skett i bolaget. De har ingen aning. De har bara lagt in 7-10 mdr och fått tillbaka noll. Eftersom bolaget själva inte säger ett ord, vet småägarna ingenting.

 

Därför föreslår jag en särskild granskningsman i tidigare chefsjuristen Lars Milberg. Han har den integritet, kompetens och vilja som behövs för att kunna göra 12 000 små aktieägare rättvisa.

Vad som är extra allvarligt i fallet Northland är att bolaget inte granskas av myndigheterna. Bolaget faller mellan stolarna i fyra länder. Luxemburg, Kanada, Norge och Sverige. Därmed inte sagt att det finns brott bakom kraschen. Men de mindre ägarna har rätt att få reda på vad som verkligen skedde.

 

Det finns tre frågor att utreda: 1) Vart och hur har 2,5 miljarder försvunnit 2) varför berättade inte bolaget om miljardrullningen? 3) Vilket är utrymmet för ersättning, till aktieägarna.

Vilket tycker du är nästa steg?/claes hemberg

 

Känner du någon som borde ställa dessa krav eller om du själv borde så skriv: ”Jag kräver att Northland Resources utser Lars Milberg till särskild granskningsman av affärerna som satte bolaget på konkursens ramp under 2012” Skriv under med namnteckning, namnförtydligande, postadress, antal aktier per i dag och depåbank. Posta det till Claes Hemberg, Avanza Bank, Box 1399 111 93 Stockholm och jag lovar att framföra det till bolaget. 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord