Gå direkt till textinnehållet

Whisky+diamanter=börs

Whisky och diamanter når snart våra börsskärmar. Det är varor som inte lär följa den vanliga konjunkturen. Dessutom kan de locka nyfikna sparare. 1/4 var intresserde av spritaktier när det senast begav sig. Om aktierna blir köpvärda återstår att se. 

Två bolag av ett nytt slag når snart de svenska börslistorna. Denna gång är det däremot inte populära teknikbolagen eller spektakulära forskningsbolag, utan något så handgripligt som whisky och diamanter. Två branscher som vi aldrig tidigare sett börsnoterade på våra breddgrader. Men det lär finnas ett nyfiket och folkligt intresse, för dessa varor. Särskilt när vanliga svenska verkstadsaktier åker jojo.
Härområdet var en börsnotering av statliga Vin&Sprit på tapeten. Då år 2007 var 25 procent av svenskarna intresserade av att köpa den spritaktien. Nu blev det ingen börsnotering av spriten den gången, franska Pernod kom emellan. Men nu i höst lär svenska Mackmyra Whisky låta sina siffror flöda på börsskärmen. Det är visserligen ingen statlig utförsäljning denna gång, men wiskey lär väcka ett särskilt intresse. OM även analytikerna tycker detta smakar, låter jag vara osagt. Vi har ju inte sett några siffror än. Men fler sparare lär vara nyfikna, bara för att få lagra en slatt av wiskeynamnet på aktiedepån.

Redan i oktober, före whiskyn, når diamanter till vår börs. Lundinbolaget Lucara Diamonds ska noteras här. De har en gruva i Botswana som redan är i drift och ska ge en rullande ekonomi inom kort, lovar de. Även här har svenska sparare och analytiker inte hunnit läsa på ännu. Trots att aktien redan finns att handla, i utlandet.

Oavsett om bolagen får köprek eller ej i höst, så är nytillskotten glada överraskningar. Vi behöver en börs med olika slags bolag. Dessa två lär inte direkt följa den sedvanliga verkstadscykeln eller Sverigefonden. Sedan finns alltid en risk att oskyldiga sparare lockas för mycket av ord som whisky och diamanter, utan att läsa på analyserna. Så det finns all anledning att möta årets nykomlingar med lite försiktig optimism, och låt siffrorna tala först.

Är du nyfiken på whisky eller diamantaktier?/claes hemberg