Gå direkt till textinnehållet

Wolf on Wall Street missar alla offer

Den sanna gestalten bakom den aktuella filmen Wolf on Wallstreet fick återbetalningskrav på 700 msek för 14 år sedan. Trots vinster på böcker och film, står offren mest utan pengar. Ska du se filmen?

Under fredagen har storfilmen Wolf on Wall Street premiär. Storyn är enkel: Vargen och aktiehandlaren Jordan Belfort gjorde under 90-talet en klassisk ”pump and dump”. Han anställde tusentals aktiehandlare, pratade och pumpade upp aktier som han sedan dumpade. Han tjänade miljarder.

Jordan-Belfort

På kontot har han 10-tals miljoner dollar. Men hans offer står mest utan. I dag lanserar han sig som inspirerande talare… och filmmyt, vargen Jordan Belfort.

1999 fick vargen fängelse i fyra år och en skadeståndsbot på 700 msek plus ränta. MEN: de 10 000-tals offren står ännu med mest tomma fickor. 1% har vargen betalat tillbaka. Det sistnämnda tycker jag är en story som långt mer skrämmande och viktigare att diskutera.

Sedan dess har vargen tjänat ytterligare miljontals dollar på att skriva sina två globala bästsäljare; två biografier över sig själv; om Wolf on Wallstreet. Återigen står offren mest utan återbetalning. Nu år 2014 strös ytterligare salt i offrens sår. Filmen på boken gav vargen ytterligare 6 msek för filmrättigheterna. Men efter det har offren bara fått ytterligare 0,02 % (120 000 kr) av skadeståndet.

Den självutnämnde Vargen på Wallstreet, Jordan Belfort, lever nu i sus och dus, flera gånger om. Från Wall Streetmyt till filmmyt. Men offren blir utan. Är det värt att hylla en som tjänar pengar på berättelsen om sitt bedrägeri, och lämnar offren utan, undrar jag.

Sagan om snabba pengar tycks fortfarande härska. Men rättsskyddet kanske är det vi borde fundera på. Det tål att ifrågasättas. Ska jag se Vargen på Wall Street? Om vinsten gick till offren; Ja, då skulle jag kanske! Men nu är jag mycket tveksam. Hellre ser jag om filmen Boiler Room (2000) som berättar historien utan en krona eller ett lojalitetsband till bedragaren Belfort.

Och på nätet presenterar sig mr Belfort i dag som ”en mycket engagerande talare”.

Ska du se filmen?/claes hemberg

Sedan kan vi också diskutera hur filmfarbröder som Scorsese och DiCaprio inte ser moralen i att filma eländet med en självutnämn varg som fortsätter att skinna folk utan att skämmas…

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord