Gå direkt till textinnehållet

Zero-sedel i protest

Korruptionen i Indien är ett hemskt problem. Nu har en stiftelse skapat en egen kampanj. De sprider sedeln med värdet noll.

Indierna debatterar gärna landets problem med korruption. Nu har en stiftelse skapat en egen kampanj. De har tryckt upp 1 miljon sedlar. De sprider alla Zero-rupees sedlar – värda noll kronor, som en stilla protest. Tanken är att den som protesterar mot korruptionen ska räcka över sedeln till den som väntar sig en muta.

Problemet är nu att sedlarna bara finns i upplaga om en miljon stycken. Redan diskuterar personerna bakom sedeln att trycka upp många fler. I dagsläget räcker sedlarna bara till 1 stycken zerosedel till var tusende invånare. Det behövs många fler, säger initiativtagarna.

Vi i lilla Sverige har nästan svårt att förstå problemet korruption. Vi har ju minst av den varan i världen, visar olika undersökningar. Inte för att vi är så rättfärdiga, utan vår kultur är sådan. Till vem skulle du vilja överräcka en 0-kronors sedel? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord