Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

»Alla är påverkade av det som hänt«

Finansinspektionen inleder en granskning av Alectas riskhantering efter att pensionsbolaget förlorat mångmiljardbelopp på investeringar i tre amerikanska nischbanker. För de anställda har de senaste månaderna varit en ­turbulent tid. »Det är klart att alla är påverkade av det som hänt« säger Birgitta Pernkrans, klubbordförande för Forena på Alecta.

I mars kollapsade den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank, och togs över av amerikanska myndigheter. Kort därefter stängdes också den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, och nischbanken First Republic Bank räddades med nöd och näppe av stödinsättningar från elva amerikanska storbanker. Nyligen togs dock även First Republic Bank över av amerikanska myndigheter för att sedan säljas till JP Morgan.

Läs också

JP Morgan tar över krisande First Republic Bank

Kort efter kollapsen blev det känt att det svenska pensionsbolaget Alecta var storägare i alla tre problembanker. Förlusten av investeringarna landade på nära 20 miljarder kronor. Kritiken mot Alecta växte snabbt, och i april fick först aktieförvaltningschefen lämna sin post och därefter även vd:n Magnus Billing.

Katarina Thorslund som är vice vd på Alecta har utsetts till tillförordnad vd, och Ingrid Bonde går in som arbetande styrelseordförande till dess att en ny vd utsetts. Alectas styrelseledamot Ann Grevelius har klivit in som tillförordnad aktieförvaltningschef.

Alla anställda på Alecta har påverkats av det som hänt, enligt Birgitta Pernkrans. Hon är klubbordförande för försäkringsförbundet Forena på Alecta.

– Organisationsförändringar påverkar alltid organisationer och speciellt i det här läget när vi har varit så omskrivna i media, säger hon i ett mejl till Finansliv.

Det har hållits flera stormöten med personalen sedan mars, berättar Birgitta Pernkrans. Men hon tycker trots allt att stämningen bland de anställda är framåtblickande.

– Det här är den största förlusten som hänt på Alecta. Med det sagt är vi en organisation med stor revanschlust. Vi är stolta över hur väl organisationen fungerat under den här tiden och att vi lyckats leverera så bra avkastning till kunderna i kvartal 1. Jag tycker att det är ett bevis på att det finns kämpaglöd och att verksamheten fungerar på samma nivå som tidigare.

Läs också

Magnus Billing får lämna Alecta

Birgitta Pernkrans har även haft enskilda samtal med anställda om turbulensen.

– Jag har såklart pratat med flertalet kolleger den senaste månaden, och visst har det som hänt påverkat. Men den uppfattning jag får är att alla är sugna på att kavla upp ärmarna och bevisa att vi är samma fina arbetsplats som vi varit under de över 20 åren jag varit här på Alecta.

Den 20 april hölls mötet för överstyrelsen, Alectas motsvarighet till årsstämma. Där beviljades både den tidigare vd:n Magnus Billing och Alectas styrelse ansvarsfrihet.

De senaste veckorna har Finansinspektionen träffat och ställt frågor till Alecta samt tagit del av pensionsbolagets underlag. Nu meddelar FI att man inleder en granskning av Alectas riskhantering och särskilt hur bolaget mäter risker i olika investeringar.

– Vår uppgift är att förebygga och åtgärda problem på finansmarknaden. Vi ska nu undersöka om Alecta har haft kontroll över sina risker på det sätt som regelverket kräver. I grund och botten handlar det om att trygga och skydda pensionsspararnas pengar, säger Ellinor Samuelsson, avdelningschef Risktillsyn Försäkring på Finansinspektionen, i ett pressmeddelande.