
Att försäkra ett flygplan
Den 8 mars försvann Malaysia Airlines flight MH370 med 239 personer ombord spårlöst, på väg till Peking från Kuala Lumpur. Inga vrakdelar har ännu hittats och ingen kan med säkerhet säga vad som hänt med flygplanet.
Terrorism och försäkringar
- Efter 11 september 2001, som orsakade skador för 31,7 miljarder dollar, tog många försäkringsbolag bort terrorism och terrordåd från listan på händelser som ger ersättning.
- USA skapade därför 2002 en “Terrorism Risk Insurance Act”, som gör gällande att myndigheterna vid terrordåd betalar ut resterande belopp över en viss summa.
- Denna lag har aldrig använts, och är bara giltig om dådet orsakat skador på över 100 miljoner dollar, samtidigt som USA:s finansminister bedömer det som terrorism.
- Då exempelvis bombningarna vid Boston marathon i fjol inte orsakade någon större materiell skada, bedömdes händelsen inte som ett terrordåd av myndigheterna.
- För icke-amerikanska resenärer, särskilt i Asien och Mellanöstern, har Zurich Travel Insurance reseförsäkringar som även inkluderar terrorism blivit ett populärt val.
Icke desto mindre konstaterade Malaysias premiärminister Najib Razak i slutet av mars att MH370 ligger på botten av Indiska oceanen. Det sågs som en signal till flygbolaget och inblandade försäkringsbolag att börja hantera frågan om ersättning till de anhöriga. Det är en komplex process, då passagerarna kom från fjorton olika länder; bland annat 152 från Kina, 38 från Malaysia, sju från Indonesien, sex från Australien och tre från USA.
Malaysia Airlines har undertecknat Montreal-konventionen, som upprättades 1999 just för att hantera multinationella olyckor inom flygindustrin. Enligt denna är Malaysia Airlines skyldiga att kompensera varje passagerares anhöriga med ett minimibelopp på 176 000 dollar.
Konventionen ger även de anhöriga rätt till stämningsansökningar i upp till fem länder; Det land som flyget avgick från, landet dit flyget var på väg, det land där flygbolaget har sitt säte, landet där biljetten köptes, samt hemlandet för varje individuell passagerare.
För majoriteten är det alltså domstol i Kina eller Malaysia som gäller. Men för de som kan stämma flygbolaget i USA kan ersättningen bli högre.
– Det innebär att ett kinesiskt liv värderas mindre än ett amerikanskt liv, vilket är orättvist och kommer skapa problem, sade advokaten Floyd Wisner till CNBC.
Medan anhöriga i Kina kan få nöja sig med minimibeloppet, kan de i USA få ersättning på upp till 10 miljoner dollar. I USA finns nämligen fler advokater som kan hantera denna sorts olyckor. De är skickligare på att använda rättsystemet för att begära ersättning för exempelvis förlorad arbetsinkomst bland passagerarna, som dessutom ofta är högre i USA än i Kina och Malaysia, påpekar Wisner.
Montreal-konventionen ger dessutom rätt att stämma tillverkaren av flygplanet. Den amerikanska advokatbyrån Ribbeck Law Chartered har redan hjälpt en indonesisk man med en stämningsansökan mot Boeing, som lämnades till en domstol i Illinois. Det har även fått flera kinesiska och malaysiska familjer att närma sig byrån.
– Vi räknar med att företräda mer än 50 procent av familjerna till passagerarna ombord, säger Monica Kelly, som är chef för Ribbeck Law Chartereds globala del för flygolyckor.
Hon menar att de kommer kunna bevisa att Boeings design och teknik bär skuld till olyckan, särskilt som MH 370 var ett “spökplan” som i flera timmar förlorade kontakt med marken innan bränslet tog slut.
Dock bedöms förhållandevis få fall kommer sluta i domstol. Förmodligen kommer ersättningar främst betalas ut i privata uppgörelser mellan Malaysia Airlines, Allianz och de anhöriga. Så var också fallet då en fransk concord störtade i Atlanten 2009. Air Frances försäkringsbolag skötte då kompensationen till de 228 passagerarnas anhöriga, och endast ett fåtal fall togs till rätten.
Inom flygindustrin är det praxis att man försäkrar sina flygplan för skador bortom reparation. De flesta flygbolag tecknar även en ansvarsförsäkring, som avhjälper utbetalningar till anhöriga vid olyckor. Tyska Allianz är, tillsammans med inhemska Etiqa Takaful Berhad, Malaysia Airlines försäkringsbolag. Tyskarna avsatte tidigt cirka 110 miljoner dollar till ett särskilt spärrat konto som skulle gå till de anhöriga.
Redan i mitten av april hade Malaysia Airlines mottagit 124 krav på ersättning från cirka 400 kinesiska familjemedlemmar. I slutet av samma månad hade 85 procent av dessa betalats ut, enligt Malaysia Airlines vice vd Jaffar Derus Ahmad. Att utbetalningarna sker så fort beror på en praxis inom flygindustrin där ett plan ses som “förstört” om det är försvunnet i två dagar.
Ytterligare en anledning för Malaysia Airlines och Allianz att agera, är att undvika stämningsansökningar i grupp. Dessutom vill man undvika negativ publicitet i form av utdragna rättsfall. Därför lovas snabba och säkra utbetalningar som beräknas olika för varje individ, efter faktorer som inkomst och familjesituation.
Reseförsäkring är obligatorisk för resenärer som åker till Nordamerika, Australien och stora delar av Europa. Men så är inte fallet i Asien. Många kineser saknar nästan helt försäkring, då denna industri har halkat efter landets snabba ekonomiska utveckling. Kinas största försäkringsbolag China Life hade bara 32 kunder ombord på planet. Efter olyckan har försäljningen av reseförsäkringar i Asien därför skjutit i höjden.
För Malaysia Airlines innebar dock olyckan ekonomisk katastrof. Bolaget har redan gått med 1,3 miljarder dollar i förlust de senaste tre åren. Sedan mars har resenärer medvetet undvikit avgångar med MH i namnet, vars ledighetsgrad nu är kring 26 procent. Under första kvartalet i år rapporterades en förlust på 137 miljoner dollar, och aktien har sedan årsskiftet tappat en tredjedel i värde. Olyckan kommer även innebära högre försäkringspremier.