Gå direkt till textinnehållet
Porträttbild på Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017.

Swedbanks vd känner pressen från fintech-bolagen

Swedbanks nya vd Birgitte Bonnesen känner hotet från de mer snabbfotade fintechbolagen, och flaggar för framtida samarbeten.

Frukost med…

Vi träffade: Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank

Vi åt: Yoghurt med müsli och frukt, ost- och skinksmörgås, juice och kaffe

Tre av fyra svenska storbankers huvudkontor ligger i Stockholms city. Swedbank byggde nytt för ett par år sedan i Sundbyberg. Jag tar mig in genom glasdörrarna till en lobby med loungemöbler i orange och turkos. Konstnären Maria Miesenbergs gåtfulla figurer står lutade mot stolpar och klättrar utmed trappor. Det är fräckt och modernt.

En anställd i sneakers, jeans och blå topp kommer ut från hissdörren.
Efter en hastig blick känner jag igen henne. Det är bankens vd Birgitte Bonnesen. Senare på eftermiddagen ska hon resa till Danmark på kortsemester med vänner. Hon ursäktar sin klädsel, men skrattar befriat när vi säger att porträttbilderna vid frukostbordet kommer att bli utmärkta.
Hon är avslappnad och energisk på samma gång och har alltså nära till skratt. Det börjar bra.

Jag har tagit med mig en tidning om den nya digitala tekniken inom finansbranschen, fintech, och de nya uppstickarna som utmanar de traditionella bankerna.  Hur hanterar hon dem, hotar de storbankerna?
Svaret är kortfattat och signalerar vad vårt frukostsamtal kommer att handla om. Storbankernas digitaliseringsresa har redan börjat. Men det är en bra bit kvar.
– De ser till att vi håller oss i framkant.
Hon nämner till exempel betaltjänstföretaget Klarnas lösningar, men påminner  i nästa ögonblick om hur bankerna har byggt infrastruktur tillsammans under flera år.  Först kom bankomaterna sedan, e-legitimationen BankID och 2012 lanserades Swish, tjänsten för överföring mellan bankkonton.

Inför nästa steg i utvecklingen ska all digital kompetens inom Swedbank samlas i en ny avdelning, Digital banking. Där samlas internet- och mobilbanken, digital säljsupport, utveckling och innovation.
De ansvariga för enheten kommer även att ta beslut om investeringar och samarbeten i startupbolag med finansiellt fokus.
Säg den vd i dag som inte håller upp sin mobil och predikar dess välsignelse för hur vi ska navigera i framtiden oavsett bransch.
Birgitte Bonnesen håller upp sin iphone och säger:
– Det är med denna vi kommer att hantera mer och mer av vårt dagliga liv, oavsett om det handlar om bankärenden eller läkarbesök.

Birgitte Bonnesen har ett visst försprång. Mellan åren 2011-2014 var hon chef för Swedbanks baltiska verksamhet. Där är man duktig på data, att analysera och jobba med data.
– Du kan till exempel låna via mobilen. Men det förutsätter förstås att du redan är kreditvärderad av banken.

Fintechbolagen tyngs inte av gamla stelbenta IT-system. Birgitte Bonnesen suckar.
– Vår personal ska hantera upp till fem system. Regler och kapitalkrav i finansbranschen måste vi bara leva med. Det är bra och tryggt för kunden, för svensk ekonomi och aktieägarna. Våra tekniska framsteg måste alltid ses i ljuset av detta.
Birgitte Bonnesen är mycket tydlig med hur hon tycker man ska tackla de snabbfotade fintechbolagen.
– Klart att vi hotas, men som jag sa tidigare, det är en positiv kraft i att utmanas. Och bankerna måste erkänna att vi är på väg genom stor förändring. Jag tar detta på ett jättestort allvar.
På något sätt kan samarbeten bli nödvändiga, säger hon. Mer konkret än så blir hon inte.
Hon anser att det traditionella bankkontoret behövs. Till och med unga kunder vill ha någon rent fysiskt att prata med när det gäller till exempel ett stort bostadslån.

Långvägare på vd-poster är sällsynt i dag.  Scanias förre vd Leif Östling är en av dem. Birgitte Bonnesen en annan. Hon har arbetat i banken i snart 30 år. När det stod klart hon skulle ta över efter Michael Wolf sågs det som en robust lösning efter all turbulens i banken. Men var hon inte för gammal? 60 åriga Birgitte Bonnesens konstaterade att snittlängden på en vd i börsbolag i dag är runt fem år. Alltså skulle det nog gå bra!

Jag frågar till sist hur mycket hon visste om kollegernas fastighetsaffärer vid sidan av toppjobben i Swedbank, som fick dem på fall.
– Ingenting. Jag läste om det för första gången i Dagens Industri! Det är faktiskt sant säger hon och ser mig rakt i ögonen.
Jag plockar ihop min tidning om den digitala revolutionen inom finansvärlden. Birgitte Bonnesen kastar en hastig blick på omslaget.  Klarnas Vd säger kaxigt säger att han inte tror att någon av de fyra storbankerna går i konkurs om fem år.
Swedbanks nya vd skrattar stort och gott.
–Tror inte jag heller !

Text: Brita-Lena Ekström
Foto: Johan Marklund

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord