»Brexit bra för svensk finansindustri«
Lauri Rosendahl, vd Nasdaq Nordic och Nasdaq Stockholm, tror att den gamla visionen om finansplats Stockholm skulle kunna bli verklighet.
Frukost med
Vi träffade: Lauri Rosendahl, vd Nasdaq Nordic och Nasdaq Stockholm, på Villa Källhagen över en kopp svart kaffe.
Finansliv träffar Lauri Rosendahl, sedan mars vd för Nasdaq Nordic och Nasdaq Stockholm, på Villa Källhagen på Djurgården. Det är måndag morgon och han har varit hemma i Helsingfors över helgen. Numera är han stationerad i Stockholm och övernattade första tiden på nya jobbet just på Villa Källhagen. Lauri Rosendahl har gedigen erfarenhet från finansbranschen, bland annat från Deutsche Bank, ABN Amro/Alfred Berg, Carnegie, Kaupthing och senast som vd för Helsingforsbörsen i sju år.
Sedan han tillträdde har mycket hänt på finansmarknaderna. På den positiva sidan lyfter han fram klimatfrågan, där allt fler aktörer nu arbetar för en mer hållbar finansmarknad. Annars är det de oväntade utfallen i den brittiska folkomröstningen om EU och det amerikanska presidentvalet är viktigast så här långt.
Lauri Rosendahl tror att marknaden noggrant följer vad Donald Trump gör och säger framöver. Osäkerheten ökar. Men det finns även förväntningar om att han ska stimulera den ekonomiska tillväxten.
– Just nu visar marknaden mer hopp än förtvivlan. Det är positivt, men det finns fortfarande flera frågetecken kring vilken politik Trump kommer driva, konstaterar Lauri Rosendahl.
Förutom att pundet har försvagats, vilket är positivt för den brittiska ekonomin närmaste åren, finns risken att effekterna av Brexit bli mer negativa på längre sikt. Villkoren för EU-utträdet blir svåra för politikerna att hantera. För generösa villkor kan leda till att andra länder följer britternas exempel.
– Jag avundas inte politikerna. Det är uppenbart att Storbritannien inte kan få världens bästa deal med EU-länderna. Det vore väldigt konstigt.
Finansmarknaderna påverkas av att Londons betydelse som finanscentrum kan minska. Lauri Rosendahl drar paralleller med utvecklingen i Geneve och framförallt Zürich senaste decennierna. Med EU har Schweiz betydelse inom finansindustrin minskat, nu kan London gå samma väg. Något som innebär möjligheter för andra länder.
– Jag tror att hela finansindustrin i Sverige definitivt kan ha nytta av det här. Samtidigt är det synd att just när diskussionen startar och positioneringen borde börja föreslås en extra finansskatt i Sverige. Det ger motstridiga signaler.
Det är förslaget på vad som i praktiken blir en extra skatt om 15 procent på lönerna för i de delar av finanssektorn som är befriade från moms, Lauri Rosendahl syftar på. För egen del har Nasdaq både momsbelagd och momsbefriad verksamhet.
– Personligen tycker jag att om man tycker att finansindustrins bolag ska betala mer skatt, må så vara. Då får vi betala mer skatt. Men jag tycker att det är olyckligt att mäta hur mycket mer skatt man ska betala genom att mäta jobb och mäta lönebetalningar, eftersom det kan påverka antalet arbetstillfällen i Sverige.
Nasdaq har precis som alla de stora bankerna verksamhet i de nordiska och baltiska länderna. Verksamheterna är konkurrensutsatta och jobb går att flytta.
– Jag tycker inte att man ska skapa skatteincitament för att flytta jobb från Sverige. Det är konstigt.
Rätt skött ser Lauri Rosendahl utsikter till att den gamla visionen om finansplats Stockholm skulle kunna bli verklighet. Inte minst med tanker på utvecklingen i branschen.
– Jag tror att det finns möjligheter här. Vi har jättefina fintech-bolag, med både entreprenörer och större spelare. Vi ser oss själva som fintech.
Nasdaq Stockholm kvalar in som en av de största aktörerna då mer än 400 av de 750 anställda arbetar med systemutveckling. System som går på export. I dag använder drygt 70 börser runt om i världen Nasdaqs system. Stockholm är också den största av Nasdaqs tre teknikhubbar.
– Vi är världens största spelare i sektorn. Vi jobbar också med block chain-teknik i Stockholm. Det är jättespännande.
Hållbarhet är viktigt både för Nasdaq och Lauri Rosendahl. Nasdaq är en av grundarna till Sustainable Stock Exchanges Initiative. Innan årsskiftet ska en rekommendation om hur de listade bolagen kan jobba med sin hållbarhetsrapportering lanseras. Storbolagen listade på Nasdaq Stockholm ligger redan i framkant när det gäller hållbarhetsrapporter. Tanken är att hjälpa mindre bolag med hur de kan rapportera.
– Vi borde alla ta ansvar för att rädda den här planeten. Då kan börsen vara ett gott exempel och driva frivilliga riktlinjer som för arbetet framåt. Som placerare vill jag veta att vid sidan av god avkastning i förhållande till den risk jag tar kan jag också ha gott samvete för att det är ett ansvarsfullt bolag, säger Lauri Rosendahl.
Text: Agnetha Jönsson
Foto: Oskar Omne