Gå direkt till textinnehållet

»Att jobba med en robot är som vilken arbetskamrat som helst«

Krönika Vi människor har  två alternativ: 1: bli bäst på att ta hjälp av robotar, för snart är hen din närmaste arbetskamrat. 2: eller att ta jobbet och bygga och utveckla samma robotar.

Robotarna rullar in på jobb, affärer, vård och hem. De ska hjälpa oss. Ändå reagerar många människor med skepsis och till och med rädsla. Om vi ändå kunde tänka lite japansk Shinto. Det handlar om att bli vän med tingen. Så ock robotarna.

Min morfar Helge var bankdirektör i Alingsås under 1940-talet. På hörnet vid Torggatan låg hans kontor. Men inte längre. Antalet kontor kulminerade just då. Sedan dess har det stängts 1,1 bankkontor i veckan. Årtionde efter årtionde. Fortsätter tempot stänger sista kontoret 3 juli år 2034.

För vi tar annan hjälp. Som bankomaten 1967. Telefonbanker kring 1980. Senaste åren rakt i mobilen Bankid, Swish och Klarna.

För vi tar annan hjälp. Som bankomaten 1967. Telefonbanker kring 1980. Senaste åren rakt i mobilen Bankid, Swish och Klarna. Och nu kommer vågen av nya robotar och konstgjord intelligens. Detta tycks däremot plötsligt väcka mer agg och oro. Konstigt tyckte jag först.

Bästa svaret hittar jag österut, hos världens främsta robot-kramare; japaner och koreaner. De har ingen robot-agg. Förklaringen säger de själva är deras livsvisdom Konfucius och Shinto, där alla ting har ett värde. Såväl stenar, träd som bilar. Tingen ska sedan bemötas med vederbörlig respekt, rökelse och kanske bön. Här är roboten inget hot, utan en hjälp, som en stol, stege eller bänk.

När Shinto talar om rum och ting, fokuserar vi i väst mer om människan och rörelser. Vad händer då när en sak (roboten) börjar röra på sig, tar blickfång och tilltalar oss mer personligt, exakt och snabbt än den mänskliga föregångaren. Det blir kaos i väst-hjärnan. Vi känner konkurrens, hot och reser ragg. I stället för att som japanen säga »Arigato« (tack).

Fakta ger asiaternas robot-vänliga stil mer rätt. Robotarna ger framför allt jobb, visar siffror från Asiatiska utvecklingsbanken. Asiens robotar tar visserligen varje år 101 miljoner jobb, men ger också hela 134 miljoner jobb.

Vi människor får därmed två alternativ: 1: bli bäst på att ta hjälp av robotar, för snart är hen din närmaste arbetskamrat. 2: eller att ta jobbet och bygga och utveckla samma robotar.

Robot-Rut är enormt skarp på visa områden liksom rätt hopplös i annat.

Se det inte så dramatiskt. Att jobba med en robot är som vilken arbetskamrat som helst. Robot-Rut är enormt skarp på visa områden liksom rätt hopplös i annat. Undvik bara frågan »Vad gjorde du i helgen?« Robotens misstag går dessutom att försäkra bort, eftersom hens dokumentation är exemplarisk.

Den av oss som omfamnar robotarna mest lär istället få tid att utveckla sig själv. Ungefär som att rättstavningskoll på min dator är en form av robot. Bevaknings-tjänster skickar mig intressanta artiklar. Stop-loss-funktionen följer min aktier…

Mina senaste favoritrobotar är Kivra eller Storytel. De hjälper mig på bussen och tåget. Dessa robotar säger också något om framtiden. Kunskap om tekniken är viktigare än fackkunskapen. I kinesiska Shenzhen mötte jag nyligen teknikbolaget Tencent som blivit en jätte på spel, chatt och nu betalningar. Bara för att de är mästare på just teknik.

Robot-vägrarna har också sin givna utväg. Fortsätt med skrivmaskin, kuvert, sedlar och omskola sig till präst, sjuksyster eller psykolog. Det finns plats för alla. Liksom ett vackert träd eller en bänk. Arigato.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord