Gå direkt till textinnehållet

Finansfolket måste med i kapplöpningen mot den nya el-ekonomin

Krönika »Om 1900-talet tillhörde ingenjörerna så behöver vi nu flera generationer med vassa programmerare, datavetare och matematiker.« Claes Hemberg om framtidens ekonomi.

Vi behöver »bara« byta världsekonomins ryggrad. Den kol och olja som gynnat oss i 200 år, bör vi byta till el. Men vi har inte årtionden på oss. Teknik, ekonomi, forskning och tusentals miljarder från EU och USA kan sätta frågan i hastiga språng och galopp.

Det är uppenbart när jag pratar med utvecklare och forskare mitt i elektrifieringens gåta. De kan ge oss en otvivelaktigt kraftfull kärve med ridspön till den historiska kapplöpningen.

Världen med 100 procent el gäller så mycket mer än bara energi. Vi kommer inte bara hälla el i tanken och köra vidare. Förändringen kräver nya tankesätt, vägval och affärer. Mer än vi kan överblicka. Vi kan tala om samhällets nya el-ekonomi.

För el öppnar så många nya dörrar. Du behöver inte vara grön aktivist för att byta till el. Är du pur kapitalist ska du genast resa dig och skynda i kapp. För el startar en ny våg av logik, affärer, företagande, även för finansbranschen.

El är enkelt uttryckt betydligt billigare, mycket effektivare och långt mer optimalt för vårt digitala och moderna samhälle. Men språnget kommer inte enkelt och gratis. Vi måste fånga det.

Fördel 1: Förutsägbart billigare

El ger billigare energi. Medan gammal kol och olja ligger djupare och dyrare för varje år. El är dess raka motsats. Eftersom teknisk utveckling pressar priserna på el från sol, vind och vatten lång tid framöver är el både förutsägbar och ständigt billigare.

Fördel 2: Effektivare gånger tre

El är tre gånger mer effektiv som energikälla. Eftersom el undgår explosionsmotorns värme, buller, skakningar och slitage. Du slipper också alla tusentals mekaniska delar, avgasrenare, växellåda, raffinaderier, service och gud förbjude alla reparationer. En ny del är batterierna. De är visst dyra just i dag. Men även här springer forskningen rekordsnabbt. El ger dramatiskt mer effekt, kort sagt.

Fördel 3: Perfektion

El kan dessutom, som ingen annan energiform, agera i nära perfekt samklang med vår tids stora teknikskifte: datorer, mjukvara och robotar. El öppnar nämligen för nya flöden med sensorer, mjukvara, logaritmer som hela tiden styr mot perfektion. Hela långa kedjan från råvara till fabrik, näthandel, betalningar och återvinning kan äntligen bli optimal i varje litet steg. Vi går från ett just in time till just perfect. Det låter som en kapitalistisk dröm.

Men övergången är dyr och svår, tänker kanske någon. Det är sant att samhället aldrig tidigare har bytt ryggrad i farten. Att tänka nytt kan också vara jobbigt. Vi ska ju samtidigt leda, utbilda och investera i fallande priser, högre effekt och mer perfektion. Hela samhället, också finansbranschen, kommer att genomsyras av dessa kraftfält. Fördelen är att el ger premisser som är förutsägbara och mätbara in i detalj. Du kan redan i dag spå framtida priser och effekter.

Plötsligt är debatten om koldioxid lite ålderdomlig. Aktivister, politiker, forskare och företagare behöver skynda till el-världen. Hela samhället har enorma ekonomiska vinningar varje dag vi kommer före till el-samhället. Och här ligger Sverige bra till.

Vi som kan billig grön el kan bara ösa på den tekniska utvecklingen. Vi är dessutom superdigitala nog att hänga på sensorer, mjukvara, datorer och system som både följer, analyserar och varje sekund optimerar alla flöden. Allt kopplar vi ihop med svensk 5G. Vi kan därmed ge världens industri och tjänster hela det nya el-paketet fixat och färdigt med forskning, produktion och service.

Om 1900-talet tillhörde ingenjörerna så behöver vi nu flera generationer med vassa programmerare, datavetare och matematiker. Det stora lyftet sker när vi släpper in programmerare i maskin­hallen. Datavetaren kan accelerera forskning. Matematikern kan skapa flöden som får kvalitet, pris och effekt att gnistra. Så kan vi bygga industrin och hela vår ekonomi billigare, effektivare och mer perfekt. För att inte tappa bort människorna här, behöver vi nog uppgradera samhällets filosofer och humanister också.

Svenskarnas kärlek till el, teknik, data och prestige­löst samarbete har med andra ord medalj­läge. Vi måste bara medge att el inte främst kostar och kräver, utan kan ge oss ett historiskt försprång. Det gäller bara att fånga insikterna, tekniken och miljarderna som nu kommer från USA och EU. Det är bara att hoppa upp i sadeln.