Gå direkt till textinnehållet

Avanza lägger direkthandel i kryptovalutor på is

Det blir ingen direkthandel i kryptovalutor hos Avanza. Det beskedet lämnade nätmäklaren i slutet av förra veckan, efter att bolaget avbrutit avsiktsförklaringen med kryptobörsen Safello.

Det var i mitten av mars som bolagen gick ut med ett potentiellt samarbete där Avanza, via Safellos teknik, skulle börja erbjuda direkthandel i kryptovalutor som bitcoin och ether.

Att samarbetet nu inte blir av handlar om att kryptomarknaden än så länge saknar tillräcklig reglering, skriver Avanza i ett pressmeddelande.

– Vår ambition med avsiktsförklaringen var att undersöka om vi tillsammans med Safello kunde erbjuda handel i kryptotillgångar på ett informativt och ansvarsfullt sätt. Vi har haft en konstruktiv och bra dialog med Safello, och har under utredningen fått ett mycket gott intryck av deras verksamhet. Vi har dock i vår utredning av förutsättningarna i nuläget kommit till slutsatsen att avvakta med ett eventuellt erbjudande av handel direkt i kryptotillgångar, säger Rikard Josefson, vd Avanza i en kommentar.

Kryptovalutor har fallit tungt i år. Den största valutan bitcoin har backat strax över 70 procent från toppnoteringen runt 69 000 dollar.

– Det har varit en lärorik process att utforska detta potentiella partnerskap med Avanza, och det har givit oss värdefulla insikter kring kryptoadaptionen hos svenska banker. Vi hoppas kunna erbjuda kryptotjänster till Avanzas kunder inom en inte alltför avlägsen framtid, så snart MICA regelverket, som kommer att öppna dörrarna för vissa finansiella institutioner, är på plats, säger Safellos vd Frank Schuil i en kommentar.

Avanzas vd Rikard Josefsson har tidigare berättat i Finansliv att han ändrat uppfattning om bitcoin och krypto som helhet, efter att tidigare ha varit motståndare. Samtidigt efterlyste han en reglering för att skapa tydligare spelregler för den traditionella bankmarknaden som vill ta steget in.

– Jag skulle vilja se en bra reglering av handeln, hur förvaringen ska fungera samt att kunderna har garantier att plattformarna verkligen håller tillgångarna, sa Rikard Josefsson då.

Avanza har i dag ett tiotal certifikat med krypto som underliggande tillgång.

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln