Gå direkt till textinnehållet
Hans Lindberg, Bankföreningen, Hannu Saari, Handelsbanken, Stefan Larsson, Nationell Seriebrottslighet och Linda Staaf, Noa. Foto: Helena Giertta

Bankföreningen: »Idiotiskt att arbeta så här mot penningtvätt«

Att kunna dela information mellan bankerna är det viktigaste för att komma åt penningtvätt. Det menar Bankföreningens ordförande Hans Lindberg. Men på Bankmötet blev det kalla handen från Finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Niklas Wykman, M, höll sitt första officiella framträdande sedan han utsetts till finansmarknadsminister på Bankmötet.

Han betonade i sitt tal vikten av att få stopp på penningtvätten.

– Bankerna är den första försvarslinjen. Jag vill göra klart att bedragarna och penningtvättarna ska jagas dygnet runt, varje dag året om. Och för det är informationsdelning helt avgörande. Och det gäller inte bara de stora bankerna utan också de mindre, som valutaväxlarna.

Han var mycket positiv till samarbetet på EU-nivå kring detta. Men regeringen sa nyligen nej till moderaternas egen motion om att få lagstiftning på plats, som ska göra det möjligt för bankerna att dela information.

Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Foto: Helena Giertta

På en direkt fråga om det initiativet från Bankmötets moderator Åsa Juhlin, svarade han inte, utan hänvisade till arbete som EU ska ta fram.

Hans Lindberg, vd för Bankföreningen, betonade flera gånger betydelsen av att få en svensk lösning på plats så snabbt som möjligt. Samarbetet med polis genom Samlit bygger på informationsdelning. I dag kan varje enskild bank informera en myndighet och vice versa, men bankerna får enligt banksekretessen inte dela information med varandra.

-Det är idiotiskt att arbeta så här. I arbetet mot penningtvätt, så måste det bli möjligt för bankerna att kunna dela information med varandra. Tyvärr sa regeringen nej. Det kan försena arbetet flera år om vi ska vänta på EU:s förslag, sa Hans Lindberg.

I en paneldiskussion betonade även Hannu Saari, Chief Financial Crime Prevention Office på Handelsbanken betydelsen av att dela information.

– Det vore ett stort steg framåt. Till exempel kunde vi ha ett gemensamt register för målvakter. Då skulle vi kunna agera snabbt.