Gå direkt till textinnehållet
Birgitte Bonnesen, före detta vd i Swedbank. Foto: Oskar Omne

Birgitte Bonnesen åtalas för grovt svindleri

Aktuellt Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen åtalas. Det framgår av ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten. Åtalet gäller i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation.

Åtalet bygger på att Birgitte Bonnesen vid flera tillfällen ska ha spridit vilseledande information om Swedbanks arbete att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i verksamheten i Estland. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska detta ha skett den 23-24 oktober 2018, den 29 januari 2019 och den 20 februari 2019.

– Jag har valt att i första hand väcka åtal för grovt svindleri, men det finns ett andrahandsyrkande gällande grov marknadsmanipulation. Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot i en kommentar.

I slutet av 2020 intervjuade Finansliv Jens Henriksson som i oktober 2019 tillträdde som ny vd i Swedbank. Jens Henriksson menade då att banken befann sig i början på slutet av penningtvättsskandalen, men påpekade också att det inte går att utesluta att banken utnyttjas igen av kriminella.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan