Gå direkt till textinnehållet
Birgitte Bonnesen, före detta vd i Swedbank. Foto: Oskar Omne

Birgitte Bonnesen åtalas för grovt svindleri

Aktuellt Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen åtalas. Det framgår av ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten. Åtalet gäller i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation.

Åtalet bygger på att Birgitte Bonnesen vid flera tillfällen ska ha spridit vilseledande information om Swedbanks arbete att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i verksamheten i Estland. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska detta ha skett den 23-24 oktober 2018, den 29 januari 2019 och den 20 februari 2019.

– Jag har valt att i första hand väcka åtal för grovt svindleri, men det finns ett andrahandsyrkande gällande grov marknadsmanipulation. Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot i en kommentar.

I slutet av 2020 intervjuade Finansliv Jens Henriksson som i oktober 2019 tillträdde som ny vd i Swedbank. Jens Henriksson menade då att banken befann sig i början på slutet av penningtvättsskandalen, men påpekade också att det inte går att utesluta att banken utnyttjas igen av kriminella.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord