Gå direkt till textinnehållet
Foto: Karl Gabor

»Branschen ska bli tillgänglig för fler«

Hallå där, Philip Scholtzé, ny sparekonom på Fondbolagens förening sedan en vecka.

Varför Fondbolagens förening?
– Jag har känt till föreningen ganska länge och suttit i samma styrelse som vd Fredrik Nordström i Stiftelsen Aktiefrämjandet. När den här chansen dök upp att arbeta med så många kompetenta människor inom det här området var det ett lätt beslut att ta. Jag har länge varit väldigt engagerad i aktie- och fondsparande, och tycker det är roligt att arbeta kommunikativt och sprida kunskap om sparande.

Vilka frågor vill du driva i branschen?
–Hållbarhetsfrågor, och inte bara klimatfrågan som länge haft ett stort fokus i finansbranschen, utan även socialt ansvar och bolagsstyrning. Jag tror att många sparare är nyfikna på hur man kan förändra världen genom sina investeringar och bryr sig om hur kapitalet placeras.

–Vi har haft många år av uppgång och nu under inledningen av året går börserna väldigt dåligt. Många har inte varit med om det tidigare och det är inte så lätt att vara rationell när man sitter själv och funderar på hur man ska agera när det är kraftiga rörelser. En viktig uppgift blir att påminna om vikten av sparande även i turbulenta tider och om att hålla sig till sin strategi för det kort- och långsiktiga fondsparandet.

Är skatt på ISK-konto en fråga för er?
­­­–Ja, det är viktigt att ha en politik som främjar sparande i förhållande till lån. Det finns lättnader för lån och ställer man det mot sparande, kan man tycka att man får en sundare samhällsekonomi om man främjar sparande. Sen ska det finnas en balans, för vi behöver kunna låna för att köpa en bostad exempelvis. Ett mindre sparande i fonder kan bli stort över tid och då tycker jag att det ska finnas bra förutsättningar ur skattesynpunkt för alla som vill skapa sig ekonomisk frihet att göra det.

Vad tar du med dig från dina tidigare jobb som vice vd på Pepins och vd för Unga Aktiesparare?
– Jag har fått se finansbranschen från olika håll. Det som genomsyrat min karriär är kontakten med investerare och sparare. Har alltid arbetat för att finansbranschen ska bli mer tillgänglig och inkluderande för många och det handlar mycket om att utbilda och inspirera i de här frågorna. Det tar jag med mig, en god förståelse för vad som är viktigt för landets sparare.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika