Gå direkt till textinnehållet
Foro: Mostphotos

Drabbade fondsparare får tillbaka miljoner

Tidigare sparare i fonder med kopplingar till Allra får en första inbetalning på 95 miljoner kronor. Pengarna är en del av skadeståndet som tilldömdes Pensionsmyndigheten i Svea hovrätts dom mot Allra 2021.

Fondsparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012 får nu sin första inbetalning från Pensionsmyndigheten. Det handlar om drygt 95 miljoner kronor och 86 400 sparare.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra. Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Pengarna har Pensionsmyndigheten fått in från det skadestånd som Svea hovrätt tilldömde Pensionsmyndigheten 2021 på 170 miljoner kronor. Beloppet som fördelas är lägre än skadeståndet, vilket kan innebära ytterligare inbetalningar i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson, i pressmeddelandet.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord