Gå direkt till textinnehållet
Foro: Mostphotos

Stämningsansökan mot Allra dras tillbaka

Pensionsspararna får tillbaka mellan 40 och 50 miljoner kronor, efter en uppgörelse mellan Pensionsmyndigheten och Allra Luxembourg S.A. »Stämningen kommer inte ge pensionsspararna en högre kompensation än vad förlikningen ger«, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten drar tillbaka stämningsansökan mot Allra Luxembourg S.A., efter att parterna nått en uppgörelse. Förlikningen innebär att mellan 40 och 50 miljoner kronor ska betalas tillbaka till småspararna, enligt Pensionsmyndigheten.

”Vi drar tillbaka stämningen eftersom vi inte ser att stämningen kommer att ge pensionsspararna en högre kompensation än vad förlikningen ger. Vi konstaterar att vi nu får in medel som vi sedan kan betala ut till drabbade pensionssparare även om de inte på långa vägar täcker de krav vi menar att vi har”, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson i en kommentar.

Det var i juni 2018 som Pensionsmyndigheten lämnade in en stämningsansökan mot Allra för otillåtna warrantaffärer. Myndighetens krav var att Allra skulle betala tillbaka drygt 217 miljoner kronor till pensionsspararna. Bolaget hette då Allra Asset Management men bytte längre fram namn till Allra Luxembourg S.A.

Hittills har runt 15 miljoner kronor överförts enligt Pensionsmyndigheten, med en andra delbetalning mellan 25 och 34 miljoner kronor som kommer längre fram.

Allras tidigare vd Alexander Ernstberger dömdes i juli 2021 i hovrätten till sex års fängelse och näringsförbud i tio år för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord