Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Ekonomer: Då börjar Riksbanken sänka räntan

Räntetoppen är nådd och nästa år väntas flera sänkningar från Riksbanken. Det spår både SBAB:s chefsekonom Robert Boije och SEB:s privatekonom Américo Fernandez. Utvecklingen kommer även att ge en skjuts uppåt på bostadsmarknaden, tror de.

Bostadsmarknaden i år har varit i stort sett oförändrad, trots snabbt stigande räntor. De senaste 12 månaderna har priserna på bostadsrätter ökat med 1 procent, medan villapriserna tappat 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Riksbanken har sedan i fjol höjt styrräntan i takt med den höga inflationen. Bara i år har Riksbanken höjt räntan fyra gånger, och i november räknade många bedömare med ytterligare en höjning.

I stället lämnades räntan oförändrad, vilket ses som ett tecken på att räntetoppen nu är nådd. Det menar bland andra Robert Boije, chefsekonom på SBAB, som var en av dem som inte trodde på en höjning.

Läs också

Oförändrad ränta »en julklapp«

– Så länge inte den negativa riskbilden för inflationen materialiseras så tror vi definitivt att vi har nått toppen. Det ska mycket till tycker jag om Riksbanken ska höja styrräntan ytterligare en gång.

Robert Boije pekar på räntebeskeden från ECB och Federal Reserve senare i veckan, där prognosen är att styrräntorna lämnas oförändrade. Parallellt är inflationen i Europa nu på väg ned, vilket ger ytterligare stöd för att toppen är nådd både för styrräntan och de rörliga bolåneräntorna, anser han.

Efter ECB:s och Federal Reserves tidigare räntebesked under hösten att lämna räntorna oförändrade, och till följd av sjunkande marknadsräntor, sänker nu flera banker sina bundna boräntor.

Synen att räntan har toppat delar även Américo Fernandez, privatekonom på SEB.

– Riksbanken pratar om en räntepaus. Men oavsett vad så är det ju mycket som talar för att den värsta räntestormen nu ligger bakom hushållen, säger han.

Optimismen är samtidigt nu något högre bland hushållen, även om den fortfarande är på låga nivåer. I SEB:s senaste boprisindikator i november var andelen som tror på fallande bostadspriser något färre än tidigare, samtidigt som andelen som räknar med stigande priser är oförändrad.

Både SBAB och SEB spår att Riksbanken kommer att lämna räntan oförändrad det närmaste halvåret, för att börja sänka räntan igen tidigast till sommaren.

SEB spår att Riksbanken sänker räntan två gånger under hösten från 4 till 3,5 procent, enligt Américo Fernandez. Han räknar med att de rörliga boräntorna faller ungefär lika mycket, något som kommer vara positivt för bostadsmarknaden.

– Jag skulle tro att vi får en mer normal prisökning för bostäder på 3–4 procent per år framöver. Under andra halvåret räknar vi med ett helt annat momentum i ekonomin med en stigande efterfrågan samtidigt som utbudet av bostäder är lågt efter år av begränsat byggande. Det borde leda till högre bostadspriser, säger han.

Robert Boije tror att Riksbanken kommer sänka räntan mer än så.

– Vi tror att Riksbanken kommer börja sänka igen från maj för att sedan fortsätta med sänkningar året ut. Vi sticker ut hakan och tror att styrräntan kan sänkas till 3 procent. 

Han tror på en svag inledning för bostadsmarknaden nästa år, men en liten vändning uppåt under den andra halvan av året.

– Många bostadsrättsföreningar har nog en del stora avgiftshöjningar kvar att göra, så det borde pressa bostadspriserna. Men med det sagt så tror vi att bostadspriserna i genomsnitt för villor och bostadsrätter går upp med 2 procent för helåret 2024.

Vad gäller riskerna på bostadsmarknaden är de nu framför allt kopplade till utvecklingen på arbetsmarknaden, anser Américo Fernandez.

– Skulle inflationen hålla sig kvar på en mycket högre nivå än förväntat så skulle Riksbanken i sin tur behöva hålla kvar räntan högre än önskat. I det läget skulle vi kunna få ytterligare oro på arbetsmarknaden, med mycket fler människor som blir arbetslösa. Hamnar vi i den situationen så ska man nog förvänta sig betydligt kraftigare rörelser på bostadsmarknaden.

– Det är inte vårt huvudscenario, men det är absolut en risk som man inte kan helt ignorera, säger han.

Robert Boije är inne på samma spår, men menar att risken för ett större fall på bostadsmarknaden är begränsad.

– Jag har svårt att se att det skulle bli något betydande prisfall på bostadsmarknaden nästa år. Då måste vi gå in i en rejäl kris, och det är inget scenario vi ser just nu.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord