EU utreder frysning av konton
Det finns för- och nackdelar med förslaget om frysta uttag.

EU utreder frysning av konton

Efter Banco Populars likviditetsproblem utreder EU möjligheten att tillfälligt stoppa uttag från bankkonton. Tanken är att förhindra framtida bank runs.

EU överväger att ta fram ett förslag som gör det möjligt för medlemsländernas myndigheter att frysa bankkonton för att undvika att banker hamnar på obestånd genom så kallade bank runs, det vill säga när många kunder rusar till banken för att ta ut sina pengar, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuter tagit del av.

Problemet aktualiserades i och med spanska Banco Populars likviditetskris tidigare i år när kunderna tömde sina konton. Den krisande banken köptes i början av juni av storbanken Santander för 1 euro som även fick skjuta till 7 miljarder euro för att täcka bristen på kapital, enligt Financial Times.

Tanken med förslaget är att underlätta hanteringen av banker i kris i framtiden. Uttag från bankkonton ska kunna frysas i fem bankdagar och vid särskilda omständigheter kan perioden ökas till som mest 20 dagar. Detta gäller även konton som omfattas av insättningsgarantin på 100 000 euro. Dock ska uttag medges för att täcka kundernas akuta finansiella behov. Redan i dag tillåter lagstiftningen banker på obestånd dröjer med vissa utbetalningar i två dagar, men i dagsläget omfattas inte deposits, inlåning.

Förslaget har enligt TT mött kritik från banklobbyorganisationen Association for Financial Markets in Europe som menar att det kan underminera förtroendet hos bankkunderna. Det kan till och med påskynda risken för bank runs om allmänheten får nys om att en bank är i knipa.

 

publicerad
2 augusti 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram