EU utreder frysning av konton
Det finns för- och nackdelar med förslaget om frysta uttag.

EU utreder frysning av konton

Efter Banco Populars likviditetsproblem utreder EU möjligheten att tillfälligt stoppa uttag från bankkonton. Tanken är att förhindra framtida bank runs.

EU överväger att ta fram ett förslag som gör det möjligt för medlemsländernas myndigheter att frysa bankkonton för att undvika att banker hamnar på obestånd genom så kallade bank runs, det vill säga när många kunder rusar till banken för att ta ut sina pengar, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuter tagit del av.

Problemet aktualiserades i och med spanska Banco Populars likviditetskris tidigare i år när kunderna tömde sina konton. Den krisande banken köptes i början av juni av storbanken Santander för 1 euro som även fick skjuta till 7 miljarder euro för att täcka bristen på kapital, enligt Financial Times.

Tanken med förslaget är att underlätta hanteringen av banker i kris i framtiden. Uttag från bankkonton ska kunna frysas i fem bankdagar och vid särskilda omständigheter kan perioden ökas till som mest 20 dagar. Detta gäller även konton som omfattas av insättningsgarantin på 100 000 euro. Dock ska uttag medges för att täcka kundernas akuta finansiella behov. Redan i dag tillåter lagstiftningen banker på obestånd dröjer med vissa utbetalningar i två dagar, men i dagsläget omfattas inte deposits, inlåning.

Förslaget har enligt TT mött kritik från banklobbyorganisationen Association for Financial Markets in Europe som menar att det kan underminera förtroendet hos bankkunderna. Det kan till och med påskynda risken för bank runs om allmänheten får nys om att en bank är i knipa.

 

publicerad
2 augusti 2017

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Nytt avsnitt av #finansfredag ute!! Vi snackar stigande räntor och skandalen i Sörmlands Sparbank. Länk i bio.
I september är det dags för Fintech Stockholm. Boka före den 31 maj för att få 20 % rabatt på hela din bokning. Uppge koden SUPER20. Länk i bion.
Därför får du inte skriva vad du vill på insta. ❌ Läs vårt reportage på finansliv.se Illustration: @emmahanquist
Mingel i morgonsolen innan vår frukostföreläsning med @stiljournalen ☀️
Följ @Finansliv på Instagram