Gå direkt till textinnehållet
En glad och en ledsen smiley på grön bakgrund
Det finns för- och nackdelar med förslaget om frysta uttag.

EU utreder frysning av konton

Efter Banco Populars likviditetsproblem utreder EU möjligheten att tillfälligt stoppa uttag från bankkonton. Tanken är att förhindra framtida bank runs.

EU överväger att ta fram ett förslag som gör det möjligt för medlemsländernas myndigheter att frysa bankkonton för att undvika att banker hamnar på obestånd genom så kallade bank runs, det vill säga när många kunder rusar till banken för att ta ut sina pengar, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuter tagit del av.

Problemet aktualiserades i och med spanska Banco Populars likviditetskris tidigare i år när kunderna tömde sina konton. Den krisande banken köptes i början av juni av storbanken Santander för 1 euro som även fick skjuta till 7 miljarder euro för att täcka bristen på kapital, enligt Financial Times.

Tanken med förslaget är att underlätta hanteringen av banker i kris i framtiden. Uttag från bankkonton ska kunna frysas i fem bankdagar och vid särskilda omständigheter kan perioden ökas till som mest 20 dagar. Detta gäller även konton som omfattas av insättningsgarantin på 100 000 euro. Dock ska uttag medges för att täcka kundernas akuta finansiella behov. Redan i dag tillåter lagstiftningen banker på obestånd dröjer med vissa utbetalningar i två dagar, men i dagsläget omfattas inte deposits, inlåning.

Förslaget har enligt TT mött kritik från banklobbyorganisationen Association for Financial Markets in Europe som menar att det kan underminera förtroendet hos bankkunderna. Det kan till och med påskynda risken för bank runs om allmänheten får nys om att en bank är i knipa.

 

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln