Gå direkt till textinnehållet
En glad och en ledsen smiley på grön bakgrund
Det finns för- och nackdelar med förslaget om frysta uttag.

EU utreder frysning av konton

Efter Banco Populars likviditetsproblem utreder EU möjligheten att tillfälligt stoppa uttag från bankkonton. Tanken är att förhindra framtida bank runs.

EU överväger att ta fram ett förslag som gör det möjligt för medlemsländernas myndigheter att frysa bankkonton för att undvika att banker hamnar på obestånd genom så kallade bank runs, det vill säga när många kunder rusar till banken för att ta ut sina pengar, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuter tagit del av.

Problemet aktualiserades i och med spanska Banco Populars likviditetskris tidigare i år när kunderna tömde sina konton. Den krisande banken köptes i början av juni av storbanken Santander för 1 euro som även fick skjuta till 7 miljarder euro för att täcka bristen på kapital, enligt Financial Times.

Tanken med förslaget är att underlätta hanteringen av banker i kris i framtiden. Uttag från bankkonton ska kunna frysas i fem bankdagar och vid särskilda omständigheter kan perioden ökas till som mest 20 dagar. Detta gäller även konton som omfattas av insättningsgarantin på 100 000 euro. Dock ska uttag medges för att täcka kundernas akuta finansiella behov. Redan i dag tillåter lagstiftningen banker på obestånd dröjer med vissa utbetalningar i två dagar, men i dagsläget omfattas inte deposits, inlåning.

Förslaget har enligt TT mött kritik från banklobbyorganisationen Association for Financial Markets in Europe som menar att det kan underminera förtroendet hos bankkunderna. Det kan till och med påskynda risken för bank runs om allmänheten får nys om att en bank är i knipa.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord