Gå direkt till textinnehållet

Får jag säga hur mycket jag tjänar?

FRÅGOR OCH SVAR Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Min chef har sagt att vi ska hålla våra löner för oss själva, men jag tycker det är självklart med öppna löner och transparens. Kan arbetsgivaren förbjuda mig att tala om vad jag tjänar?

Henrik Cronier svarar:
Hej, det finns ingen som kan hindra dig från att berätta vad du har i lön. Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal tecknat mellan Finansförbundet och BAO har de centrala parterna bestämt att lönesättningen ska vara individuell, korrekt och transparent.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Vidare ska lönen stimulera till förbättrade arbetsprestationer och för att uppnå ökad kompetens. Lönebildningen ska vara väl förankrad bland medarbetarna och lönestrukturen ska upplevas som rättvis. Det uppnås genom bland annat transparens och att medarbetarna har koll på varandras lönelägen. Att inte låta de anställda känna till varandras löner kan tyda på att något i lönesättningen är fel.

Jobbar du på en arbetsplats med Svensk Handel-avtalet finns motsvarande skrivningar, arbetar du på en arbetsplats utan kollektivavtal finns inte dessa uttalanden men det är inget som hindrar dig och dina kolleger att vara öppna med era löner.

Svaret gavs i juli 2022.

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln