Gå direkt till textinnehållet
Emma Heimonen. Foto: Alexander Donka

Fintechbranschen i förändring

I framtiden kommer gränsen mellan banker och fintechbolag suddas ut, tror Emma Heimonen, chef för digital innovation på Swedbank.

Fintechbolagen har poppat upp som svampar de senaste åren, och investeringarna i branschen har varit rekordhöga. Under 2016 minskade dock fintechinvesteringarna globalt sett. Men Swedbanks digitala innovationschef Emma Heimonen tror inte att vi har sett slutet på trenden än.

– Inom vissa områden har vi fortfarande bara skrapat på ytan, så som Artificiell Intelligens, machine learning och på längre sikt blockkedjor. Men dessa är öppna både för fintech­bolag och banker, så det beror på vad vi lägger i begreppet fintech.

Emma Heimonen är en av talarna på Finanslivs event Fintech Stockholm den 15 november. Hon tror att fintech och bankmarknaden kommer att flyta ihop mer och mer, en trend som vi redan har sett början på.

– För tre år sedan pratade vi om fintech kontra bank, men i dag är det inte helt lätt att säga vem som är i vilken kategori. Nästan alla banker jobbar med fintechbolag nu, och vissa fintechbolag har blivit banker, som Klarna.

I framtiden kommer samarbetena bli fler, enligt Emma Heimonen. Det gynnar inte bara bankerna utan även fintechbolagen, som kan få hjälp med mer komplexa frågor så som compliance.

– Flera fintechbolag verkar förstå att man blir starkare av att samarbeta, med till exempel en bank.

Men bankerna kommer också att satsa mer på egen fintechutveckling, spår Emma Heimonen.

– De flesta banker har en bred strategi. Den digitala utvecklingen går så snabbt, man måste våga testa och experimentera.

En trend som syns redan nu inom fintech är att man går mer från utveckling av front end (det som syns för användaren i webbläsare och appar) till back end (det bakomliggande systemet, som databaser och servrar). Emma
Heimonen tror att vi ganska snart kommer att få se allt mer individ­anpassade bankupplevelser, som utgår ifrån kundens behov.

– Man kommer att få sin egen digitala finansiella coach, som utifrån ens data försöker optimera ekonomin.

Den svenska finansmarknaden ligger generellt sett långt fram i den digitala utvecklingen. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som också är en av talarna på Fintech Stockholm, vill att Sverige ska bli ledande inom fintech. En bra ambition, tycker Emma Heimonen.

– Vi kommer att få se fler globala eller åtminstone internationella lösningar inom finansbranschen. Då är det bra om Sverige tar en ledande roll inom fintech, det kommer att gynna svensk ekonomi.

Men det finns konkurrenter. Förutom USA och Kina, som har de stora techbolagen, ligger Estland långt fram i den digitala utvecklingen. Även Israel och Storbritannien har många bra fintechbolag, tycker Emma Heimonen.

– Så det finns absolut fler länder att hålla koll på.