Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

First Citizens Bank köper upp Silicon Valley Bank

First Citizens Bank köper kollapsade Silicon Valley Banks insättningar och lån. Det meddelar den amerikanska myndigheten Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

North Carolina-baserade First Citizens Bank & Trust Company har ingått ett avtal om att köpa samtliga Silicon Valley Banks (SVB) insättningar och lån, som togs över av amerikanska myndigheter när banken kollapsade i början av mars. Det uppger FDIC, den myndighet som ansvarar för konkursförvaltningen av SVB samt för USA:s statliga insättningsgarantier.

Köpesumman uppgår till 72 miljarder dollar, cirka 750 miljarder kronor, med en rabatt på 16,5 miljarder dollar.

SVB:s värdepapper och andra tillgångar om sammanlagt 90 miljarder dollar ingår inte i köpet, utan kontrolleras fortfarande av FDIC.

FDIC uppskattar att kostnaden för utbetalade insättningsgarantier efter SVB:s kollaps kommer att uppgå till omkring 20 miljarder dollar. Den exakta summan fastställs när FDIC har avslutat konkursförvaltningen av banken.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord