Gå direkt till textinnehållet
Även försäkringar som tecknats före 2007 måste kunna flyttas, tycker Helena Palmgren, vd på Brummer Life. Foto: Alexander Donka

”Flytträtten måste gälla även äldre försäkringar”

Brummer Lifes vd välkomnar regeringens lagförslag om utökad flytträtt för pensioner. Men en viktig del saknas, tycker Helena Palmgren.

Flytträtt

• Sedan 2007 finns en lag som innebär att nya pensionsförsäkringar kan flyttas. Regeringen föreslår nu att lagen ska ändras så att det blir enklare att utöva flytträtten.
• Förslaget innebär bland annat att flyttavgifterna som försäkringsbolagen tar ut begränsas och att försäkringstagare inte behöver skatta för att flytta pengar.
• De nya reglerna föreslås träda i kraft delvis 2018, och fullt ut 2019.

Regeringen föreslår att det ska bli lättare att flytta pensionsförsäkringar. Förslaget innebär bland annat att försäkringstagare kan flytta sina pensionspengar till en annan försäkring utan att betala skatt för flytten, och att avgifterna som försäkringsbolagen tar ut för flytt begränsas kraftigt.

– Efter många år börjar det äntligen röra på sig åt rätt håll. Vi välkomnar alla punkter i förslaget, men det finns några saker av vikt som är öppet för tolkning, säger Helena Palmgren, vd på Brummer Life, som är ett av de bolag som lämnar remissvar på regeringens förslag.

Sedan 2007 finns en lag som säger att nya pensionsförsäkringar måste ha flytträtt. Regeringens nya lagförslag berör bara försäkringar som tecknats efter att den lagen infördes. Det är en stor brist, anser Helena Palmgren.

– Flytträtten måste gälla även försäkringar tecknade före 2007. Det finns mängder av gamla försäkringar där kunderna har fått försämrade villkor och är missnöjda med förvaltning, avgifter och rådgivning och vill agera. Men deras kapital är inlåst.

Det har alltså funnits flytträtt för nya pensionsförsäkringar i tio år, men i praktiken fungerar den dåligt. Delvis på grund av att de flesta försäkringsbolag tar ut avgifter på upp till fem procent av pensionsförsäkringens totala värde för att flytta pengarna, som ska täcka bland annat kostnader för provision.

– Oftast är det först senare i livet när man väl sätter sig in i pensionen som man vill flytta sina pengar. Då har det samlade kapitalet blivit stort och flyttavgiften blir enorm. Nyligen fick en kund en flyttoffert på 90 000 kronor, säger Helena Palmgren.

Enligt det nya lagförslaget kommer försäkringsbolagen bara att kunna ta ut en sådan avgift de första fem åren. Därefter får bolagen endast ta ut en administrativ avgift för flytt. Finansinspektionen kommer att bedöma vad den avgiften ska ligga på, och det spann man pratar om nu är 750–2 250 kronor.

– Det är viktigt att avgiften blir i kronor istället för procent, som det är idag. Det är inte svårare eller dyrare att flytta 5 miljoner kronor än 500 kronor när det gäller fondförsäkringar, säger Helena Palmgren.

Ett annat problem med dagens flytträtt är att det oftast tar väldigt lång tid att genomföra en flytt. Flera månader är inte ovanligt.

– Det beror främst på att försäkringsbolagen bromsar processen för att försöka hindra kunden att flytta, säger Helena Palmgren.

Men det finns också regler som gör flyttprocessen långsam. Om du exempelvis vill flytta pengar från en gammal tjänstepensionsförsäkring måste du ha en underskrift från din gamla arbetsgivares firmatecknare.

– Det är ett jättestort hinder. Här är det viktigt att man gör någon form av förändring, till exempel att avslutade försäkringar, så kallade fribrev, blir upp till individen själv att flytta.  En del har tolkat det här förslaget som att det kommer att gå, men jag tolkar det inte så, säger Helena Palmgren.