
Gör dig redo för ditt lönesamtal året runt
Manualen Förberedelse är A och O. Även om årets löneökning i realiteten inte ger mer pengar i plånboken har lönesamtalet fler viktiga funktioner.
Det här årets löneförhandling blir inte som vanligt. På grund av en inflation på 9,3 procent kommer alla att få mindre pengar att röra sig med oavsett löneförhöjning. Men det gör inte lönesamtalet mindre viktigt – det har fler funktioner än att sätta en ny siffra på lönebeskedet.
Framför allt är det ett tillfälle för dig och din närmaste chef att tillsammans utvärdera ditt arbete.
Viktor Källqvist, förhandlingschef på Finansförbundet, kan inte nog understryka hur viktigt det är att förbereda sig inför lönesamtalet. Och det ska helst göras löpande under året:
– Man ska ha det i bakhuvudet hela året och tänka på det regelbundet. Det är min prestation kopplat till mina mål som är basen för hur min lön kan öka.
Det är alltså väl använd tid att förbereda sitt lönesamtal. Börja med att titta igenom på dina anteckningar från förra året. Har jag nått de mål vi satte ifjol? Hur märks det? Ta fram fakta och argument som stöder det.
Tips inför lönesamtalet
- Kolla dina anteckningar från förra lönesamtalet. Summera din utveckling under året.
- Kolla företagets lönepolicy – vilka kriterier styr lönen för din tjänst?
- Kolla lönestatistiken på Finansförbundets hemsida.
Sätt ditt lönemål. - Träna på din argumentation – och på hur du ska bemöta chefens.
- Var lyhörd och lyssna så du kan möta chefens argument.
Om det är svårt att komma överens kan du föreslå att ni pausar och återkommer. - Kontakta din förtroende-valda eller Finansförbundet
för rådgivning.
När du har utvärderat din egen arbetsinsats bör du titta igenom vilka kriterier arbetsgivaren värderar för att ge högre lön.
– Läs på lönekriterierna så du kan argumentera utifrån dem.
Nästa steg är att jämföra sig med andra – dock inte kollegerna på jobbet.
– Jämför dig mot grupper, inte individer, säger Viktor Källqvist och tipsar om Finansförbundets lönestatistik på hemsidan.
– Där finns 100 procent av alla tjänster tack vare en överenskommelse med arbetsgivarorganisationen BAO. Det blir ett sätt att benchmarka sig mot andra med liknande arbetsuppgifter.
Löneläget på just din arbetsplats kan du kolla med din lokala fackklubb. Finns det en lokal lönepott – och i så fall hur stor?
När du har den kunskapen på papper är det dags att få ut den i kroppen. Öva. Ta en spegel, en kompis, dina förtroendevalda till hjälp och träna på att lägga fram dina argument.
– Och tänk på vilka argument din chef kan komma med, och hur du ska bemöta dem. Sen tänker jag att det är bra att peppa sig lite, så att man går in i rummet med en positiv attityd – »jag är jättebra!«, säger han.
När man väl sitter där – vilka fallgropar ska man inte ramla ner i?
– Lön är ofta en känslig fråga. Men undvik känslorna och håll dig till sakliga argument. Undvik att jämföra med kollegerna, använd i stället statistiken. Det gäller också att inte bara rabbla sina argument utan lyssna in chefen, så att du kan bemöta argumenten.
Det är viktigt att inte gå i affekt utan behålla en trevlig och proffsig ton – vilket också är lättare om man förberett sig och repeterat.
Det händer också att arbetsgivaren inte förberett sig ordentligt. Då kan man på ett trevligt sätt föreslå en ny tid, tycker Viktor Källqvist.
– Lönesamtalet är viktigt. Det är inget som bara ska städas bort utan en viktig del av medarbetarens inflytande över sin lön och sin utveckling.
Även om man inte alltid blir överens om lön, prestation och utveckling så är lönesamtalet ett unikt tillfälle att få ett samtal mellan fyra ögon med sin chef, en möjlighet att visa sig som person och »bonda« lite.
– Då är det viktigt att skärpa sig och inte skämmas, utan rakryggat lyfta fram det man kan och gör bra.
Om arbetsgivaren börjar hänvisa till lågkonjunktur eller företagets läge?
– Då försöker du hämta hem det till rätt fokus: det är din arbetsinsats som ska bedömas och belönas. Det normala är att man ska ha löneförhöjning, arbetsgivaren kan inte nolla någon utan särskilda skäl.
Han tycker att man ska ge sig själv ett siffersatt mål – i kronor eller procent – inför samtalet. Hur högt är förstås individuellt, men det ger en tydlighet. Och kommer man inte överens om det kan man använda det framåt: vad krävs av mig för att nå den här lönen?
Efter samtalet – skriv ner vad som sagts. Så att du har en bra grund inför nästa års lönesamtal.