”Hjälp till att ta emot nyanlända på våra arbetsplatser!”
Anette Henriksson, vd Sveland Djurförsäkringar

”Hjälp till att ta emot nyanlända på våra arbetsplatser!”

– Jag vill gärna se att försäkringsbranschen går i bräschen för att välkomna de många nyanlända in i det svenska arbetslivet. Det är så lätt att tycka att andra ska göra något, men nu är det dags att vi kavlar upp ärmarna och hjälper till. Vi måste ta tillvara den unika chans vi har att ge universitetsutbildade engelskspråkiga praktikanter en bra start i arbetslivet i Sverige.

Det säger Anette Henriksson, vd på Sveland Djurförsäkringar, som vill utmana andra arbetsgivare att följa efter deras exempel. På Sveland bestämde man sig för att ta emot en praktikant per varje 30:e anställd, vilket blev tre personer i denna första omgång. Anette Henriksson pekar på de riktigt stora arbetsgivarna i branschen, de som har tusentals anställda, och menar att försäkringsbranschen har möjlighet att göra Sverige till ett föredöme för andra länder när det gäller integration av välutbildad arbetskraft.
– För oss var det väldigt smidigt. Vi vände oss till Arbetsförmedlingen i Hässleholm och några dagar senare presenterade de fyra möjliga praktikanter för oss. Tre av dessa kunde komma direkt. En har vi nu anställt på ett vikariat året ut, säger Anette Henriksson.

Praktikanterna går på SFI halva dagen och är på praktikplatsen halva dagen, och Sveland betalar inget för praktikanterna. Inte förrän det eventuellt blir en anställning av något slag förstås.
– Vi har en handledare som håller reda på processen i stort, och så har varje praktikant en fadder som de kan fråga saker. Det viktiga är att de får lära sig hur det går till på svenska arbetsplatser, hur vi jobbar – ja och så språket förstås.
Praktikanterna är redan duktiga på svenska, och kan dessutom engelska om något behöver förklaras mer specifikt. Arbetet de utför är ekonomiuppgifter, skadereglering, kontroll av listor, att lägga in mejladresser, till exempel. En av dem har en bakgrund från bank i Syrien, och den som fått ett vikariat arbetade tidigare som underwriter i Syrien.

Men även sådant som att delta i morgonmöten, fika, och personalaktiviteter av olika slag är viktiga delar i praktiken.
– Sådant bjuder vi förstås på. Hos oss får man till exempel frukost varje morgon som förmån. Praktikanterna har varit till hjälp och nytta för oss, och vi tänker fortsätta till hösten. Vi tyckte tre var ett lagom antal när vi började – då har de möjlighet att byta erfarenheter med varandra förutom att prata med andra anställda, säger Anette Henriksson.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Håkan Wänlund

 

publicerad
6 juni 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram