Gå direkt till textinnehållet

Hur får jag koll på min pension?

Frågor och svar Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Hej, jag tycker att det här med pension är svårt. Det finns så många olika typer av pension. Hur kollar jag bäst vilken pension jag har?

Henrik Cronier: I huvudsak förekommer tre olika pensioner: den allmänna statliga, tjänstepensionen via kollektivavtalet och eventuellt privat sparande. I första hand bör du titta på de pensionsbesked som du får från din pensionskassa eller pensionsförvaltare och från Pensionsmyndigheten (det orange kuvertet).

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Du kan också gå in på webbsidan minpension.se. Där ska i princip all pension som du tjänat in finnas upptagen. Din arbetsgivare är den som betalar in tjänstepension så du kan också vända dig dit.

För den allmänna pensionen kan du vända dig till Pensionsmyndigheten. Vill du få bättre koll på pensionen så gå in på Finansförbundets hemsida för mer information eller gå vår nätbaserade utbildning om pensioner.

Svaret gavs i oktober 2021.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord