Gå direkt till textinnehållet
Ledare Julia Nilsson, tf chefredaktör på Finansliv. Foto: Jonas Eng

Hur kommer chatbotar förändra ditt arbetsliv?

ledare I princip ingen läskunnig i Sverige har kunnat undgå hajp kring generativ AI. Hyllningar, farhågor och allt däremellan. I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.

Chat GPT har både hittat på och använt tveksamma källor när den testats. Men tekniken förfinas och utvecklas snabbt. Att den kommer påverka arbetslivet för de allra flesta i finanssektorn är de flesta experter överens om. Frågan är bara när, hur och i vilken omfattning.

Så kommer AI att ta över jobben inom finansbranschen?

»Förhoppningsvis kan monotona och lite tråkiga arbetsuppgifter avlastas, så att människan får göra det som är mer utvecklande«, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Finansliv och påminner om att stora digitaliseringar tidigare har lett till marginellt färre jobb i branschen totalt, däremot har de förändrats.

Finanslivs illustratör prisad

Du har säkert sett hennes träffsäkra bilder av till exempel dagdrömmande hemarbetare. I varje nummer av Finansliv gör Lotta Sjöberg en illustration till artikeln under vinjetten »Manualen«. Den senaste bilden finns på sidan 38. På Fackförbundspressens dag den 9 maj vann hon priset Årets illustration, med en broderad (!) illustration för tidningen Ämnesläraren. Vi är mycket stolta över att hennes bilder förgyller Finanslivs sidor. Grattis Lotta!

Att bearbeta stora dataunderlag kan vara ett jobb för AI, även kundservice väntas påverkas stort. De riktigt stora förändringar ligger dock en bit bort och som Georg Graetz, docent vid Nationalekonomiska institutet vid Uppsala universitet, säger till Finansliv: »Så fort det gäller beslutsfattande kommer vi vilja ha människor«.

Det finns en annan aspekt av AI som SEB:s säkerhetschef Kristoffer Sjögren berättar om i vår stora intervju. AI kan visserligen hjälpa banker och andra samhällsviktiga företag att upptäcka och förebygga cyber- och överbelastnings­attacker men nackdelen är att även angripare kan använda tekniken, men med syftet att hitta svaga punkter i säkerheten.

Svenska banker har klarat sig bra från cyberangrepp trots ökningen av attacker, men det finns ett underskott på cybersäkerhetskompetens, menar Kristoffer Sjögren.

Vi laddar också batterierna

Finansliv.se håller öppet fram till den 10 juli och är tillbaka den 7 augusti. Höstens första magasin kommer i början av sep­tember.

Redaktionen önskar alla läsare en trevlig sommar med gott om återhämtning och skön ledighet.

»För fem–tio år sedan var det ganska få organiserade grupper och individer som gjorde det här. Nu kan du köpa de här kriminella tjänsterna på nätet. Nivån för att utföra en cyberattack har minskat signifikant«, säger han.

Här gäller det för branschen att inte halka efter.

Vad man gör på sin semester är i sig inte viktigt. Men att man har ledigt är det. Vissa kopplar av genom att uppleva nya platser eller låta kroppen arbeta fysiskt med trädgård, hus eller maratonlopp. Andra kopplar av genom att läsa böcker, hänga på stranden eller slappa i soffan. Så fundera över vad som gör din sommar – och stäng av jobbet så gott det går.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord