Hur kommer jag ur konkurrentklausulen?

Hur kommer jag ur konkurrentklausulen?

Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Mitt anställningsavtal innehåller en konkurrensklausul som säger att jag under ett års tid efter avslutad anställning inte får ta anställning hos konkurrent. Jag har nu fått frågan om att gå över till just en konkurrent, gäller klausulen?

Henrik Cronier: Det finns olika typer av klausuler som ska hindra konkurrens. Dels rena konkurrensklausuler och dels värvningsklausuler, de senare handlar om förbud att värva över tidigare kunder eller anställda.

När det gäller rena konkurrensklausuler hindrar de tidigare anställda att ta anställning hos just en konkurrent. En konkurrensklausul kan förklaras ogiltig av domstol om den bedöms vara oskälig. För att en konkurrensklausul ska vara gällande krävs som huvudregel att den som är bunden av klausulen ska ha viss kvalificerad anställning, att viss ersättning utgår under bundenheten, att anställningen upphört på annan grund än arbetsbrist, att klausulen inte innebär ett yrkesförbud eller är allt för långtgående när det gäller tid och omfattning. Kontakta facklig rådgivning på kansliet så går vi igenom ditt anställningsavtal tillsammans.

(Svaret gavs i september 2019)

publicerad
8 oktober 2019
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
Följ @Finansliv på Instagram