Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen fortsätter falla

Inflationen enligt KPIF minskade till 7,6 procent i april, vilket är lägre än vad analytikerna räknat med. Även den underliggande inflationen minskade, och livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021.

Inflationen mätt enligt KPIF minskade från 8,0 procent i mars till 7,6 procent i april, visar statistik från SCB. Analytikerna hade i snitt räknat med en inflation på 7,9 procent, enligt en sammanställning från Infront.

Den underliggande inflationen (rensat för energipriser) sjönk också och landade på 8,4 procent, jämfört med 8,9 procent i mars. Även den siffran var lägre än de 8,7 procent som analytikerna räknat med.

Det är andra månaden i rad med minskad inflation. Och för första gången sedan november 2021 sjönk också livsmedelspriserna, med 1,2 procent i april. Mest sjönk priserna på frukt och grönsaker, med 3,9 respektive 5,4 procent.

– Man drar ändå mungiporna lite uppåt. Det verkar vara ett ljus i tunneln. Sen gäller det att se skogen för alla träden. Det är fortfarande en väldigt hög inflationssiffra. Priserna fortsätter att äta upp våra plånböcker, säger SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist till SvD.

Om inflationen fortsätter att minska i maj tror han att Riksbanken kan komma att stryka sin aviserade räntehöjning i juni.

– Sen håller man eventuellt kvar septemberhöjningen. Men jag tycker ändå att dagens siffra har satt även den höjningen lite i gungning, säger han till SvD.

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln