Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen fortsätter falla

Inflationen enligt KPIF minskade till 7,6 procent i april, vilket är lägre än vad analytikerna räknat med. Även den underliggande inflationen minskade, och livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021.

Inflationen mätt enligt KPIF minskade från 8,0 procent i mars till 7,6 procent i april, visar statistik från SCB. Analytikerna hade i snitt räknat med en inflation på 7,9 procent, enligt en sammanställning från Infront.

Den underliggande inflationen (rensat för energipriser) sjönk också och landade på 8,4 procent, jämfört med 8,9 procent i mars. Även den siffran var lägre än de 8,7 procent som analytikerna räknat med.

Det är andra månaden i rad med minskad inflation. Och för första gången sedan november 2021 sjönk också livsmedelspriserna, med 1,2 procent i april. Mest sjönk priserna på frukt och grönsaker, med 3,9 respektive 5,4 procent.

– Man drar ändå mungiporna lite uppåt. Det verkar vara ett ljus i tunneln. Sen gäller det att se skogen för alla träden. Det är fortfarande en väldigt hög inflationssiffra. Priserna fortsätter att äta upp våra plånböcker, säger SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist till SvD.

Om inflationen fortsätter att minska i maj tror han att Riksbanken kan komma att stryka sin aviserade räntehöjning i juni.

– Sen håller man eventuellt kvar septemberhöjningen. Men jag tycker ändå att dagens siffra har satt även den höjningen lite i gungning, säger han till SvD.