Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Lägre inflation än väntat

Inflationstakten enligt KPIF kom i mars in på 8,0 procent, visar färsk statistik från SCB. Det är lägre än vad analytikerna räknat med.

Under fredagen kom färska siffror över inflationstakten i Sverige från SCB. I mars landade inflationen, mätt enligt KPIF, på 8,0 procent. Väntat var 8,4 procent, enligt en analytikersammanställning från Infront. Månadsförändringen från februari skrevs till 0,4 procent.

– Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Elpriserna noterade en nedgång för tredje månaden i rad, i mars sjönk priserna med 2,2 procent.

Den underliggande inflationen, det vill säga KPIF exklusive energi, minskade till 8,9 procent i mars från 9,3 procent i februari.

Inflationstakten, mätt enligt KPI, landade på 10,6 procent, mot 12,0 procent i februari. Att inflationstakten blev högre mätt enligt KPI beror på stigande räntekostnader för hushållen, en effekt som räknas bort i KPIF, enligt SCB.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord