Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen vänder upp igen

Inflationen ökade med 9,4 procent i februari, en uppgång mot januaris 9,3 procent. Rensat för energipriser ökade inflationen med 9,3 procent, högre än i både januari och december.

Inflationstakten mätt enligt KPIF var 9,4 procent i februari, i nivå med Riksbankens prognos. Det är en ökning mot januari då KPIF låg på 9,3 procent, men fortfarande lägre än december då inflationen låg på 10,2 procent.

– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger Caroline Neander prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Den underliggande inflationen, rensat för energipriser, ökade ännu mer och låg i februari på 9,3 procent. Det är en ökning mot januari, då den underliggande inflationen låg på 8,7 procent, och även mot december då den låg på 8,4 procent.

Igår, tisdag, kom också inflationsstatistik från USA. Där låg inflationen på 6 procent i februari, en minskning från 6,4 procent i januari och helt i nivå med förväntningarna. Inflationen i USA har minskat i åtta månader i rad.