Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen lägre än väntat

Inflationstakten mätt enligt KPIF sjönk till 4,7 i augusti från 6,4 procent månaden innan, visar färsk statistik från SCB. Siffran är något lägre än vad Riksbanken räknat med.

Inflationstakten i Sverige mätt enligt KPIF, vilket räknar bort hushållens ökade räntekostnader, uppgick till 4,7 procent i augusti, enligt färsk statistik från SCB. Det innebär en nedgång från månaden innan då inflationen låg på 6,4 procent. Inflationssiffran var också något lägre än Riksbankens prognos på 4,9 procent.

Anledningen till den dämpade utvecklingen är främst på lägre elpriser, enligt SCB. Elpriserna backade med hela 36,8 procent jämfört med samma period i fjol, vilket bidrog till lägre inflation. Även matpriserna minskade med 0,7 procent jämfört med föregående månad.

– Priserna för livsmedel och el sjönk i augusti. Även priserna för paketresor sjönk, men det är normalt för säsongen, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i en kommentar.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi minskade till 7,2 procent från 8,0 procent i juli, vilket dock var något högre än Riksbankens prognos på 6,9 procent.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist ser dagens siffra som ett styrkebesked.

– Vi ska inte glömma att vi fortfarande är inne i sommarmånaderna och då har du säsongseffekter på både grönsaker, du kan ha det på paketresor. Så siffran färgas lite av det. Men man kommer inte undan att vi är på väg mot en lägre inflation, säger han i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Inflationen mätt enligt KPI dämpades också i augusti. Inflationstakten landade på 7,5 procent, att jämföra med 9,3 procent i juli.

Under perioden bidrog bland annat ökade räntekostnader för hushållens bolån som steg med 2,9 procentenheter till inflationstakten. Även avgifterna för hyreslägenheter ökade med 4 procent jämfört med augusti 2022. Priserna på drivmedel ökade med 7,5 procent från juli till augusti.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord