Gå direkt till textinnehållet
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Mostphotos

Ingves lämnar Riksbanken

Stefan Ingves lämnar Riksbanken vid årsskiftet. FI:s generaldirektör Erik Thedéen tar över som riksbankschef.

Efter 17 år som riksbankschef lämnar Stefan Ingves Riksbanken när hans mandat löper ut vid årsskiftet.

– Det har varit händelserika och stimulerande år och en stor förmån att få leda Riksbankens arbete tillsammans med mina kolleger i direktionen, fullmäktige och alla kunniga och engagerade medarbetare. Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket, säger Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Han kommer att fortsätta leda Riksbankens arbete och delta i samtliga penningpolitiska beslut till och med den 31 december.

Ny riksbankschef blir Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Han tillträder den 1 januari 2023, och har utsetts till en mandatperiod på sex år. Riksbanksfullmäktige står enhälligt bakom beslutet, enligt pressmeddelandet.

– Vi är mycket nöjda med att i dag kunna presentera Erik Thedéen som ny riksbankschef och en högt kvalificerad ersättare till Stefan Ingves vars mandat löper ut vid årsskiftet, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Tidigare har förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley pekats ut som en trolig efterträdare till Stefan Ingves. Men förra veckan kom beskedet att hon också lämnar Riksbanken, och istället blir chef för BIS Innovation Hub.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord