Gå direkt till textinnehållet
Förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Foto: Jonas Eng

Skingsley lämnar Riksbanken

Förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley lämnar Riksbanken i augusti, tre år innan hennes mandatperiod löper ut. Cecilia Skingsley blir istället chef för BIS Innovation Hub.

Cecilia Skingsley har blivit utnämnd till ny chef för BIS Innovation Hub på den internationella centralbanksorganisationen Banken för internationell betalningsutjämning (BIS). Hon kommer därför att lämna sin tjänst som förste vice riksbankschef  den 15 augusti, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

– Jag är glad och hedrad över att ha fått förtroendet att leda arbetet på BIS Innovation Hub. BIS etablerar tillsammans med centralbanker närvaro på åtta olika platser i världen där man fördjupar analysen av tekniska finansiella innovationer samt utvecklar tekniska tjänster av betydelse för centralbanker. Jag ser fram emot att tillsammans med mina kolleger runt om i världen fortsätta att driva och utveckla detta arbete, säger förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley i pressmeddelandet.

BIS arbetar främst med att främja global monetär och finansiell stabilitet genom internationellt samarbete. BIS Innovation Hub grundades 2019, och har verksamhet i Hongkong, Singapore, London, Stockholm och Schweiz. Finansliv har tidigare skrivit om innovationscentret i Stockholm, som öppnades förra året. Snart öppnas även ett innovationscenter i Toronto samt inom Eurosystemet (Paris och Frankfurt).

Läs också

Riksbanken startar innovationscenter

Cecilia Skingsley lanserade Riksbankens projekt e-kronan på Finanslivs event Fintech Stockholm 2016, och har varit drivande i arbetet med att ta fram en digital valuta. Så sent som i höstas pratade hon med Finansliv om vikten av centralbanksstyrda digitala valutor som en motvikt mot de privata alternativen.

– Det är den stora matchen de kommande åren. Det är krypto och stable coins på ena sidan och fiat-valutor på den andra, sade Cecilia Skingsley i Finansliv nr 8 2021.

Även riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein lyfter Skingsleys arbete med e-kronan.

– Cecilia Skingsley har varit en värdefull kraft och bidragit till Riksbankens arbete på ett mycket bra sätt under sin tid som vice och senare förste vice riksbankschef. Inte minst gäller det Riksbankens arbete med att utveckla ett komplement till kontanter, en digital e-krona, där Cecilia Skingsley har varit en av pionjärerna i centralbanksvärlden, säger Susanne Eberstein i pressmeddelandet.

Cecilia Skingsley har suttit i Riksbanksdirektionen i nio år, och har ofta nämnts som en av favoriterna att ta över som riksbankschef efter Stefan Ingves, vars mandat löper ut vid årsskiftet. Cecilia Skingsleys mandat löper inte ut förrän 2025, men hon lämnar alltså Riksbanken tre år innan dess. Riksbanksfullmäktige kommer nu att inleda arbetet för att utse en ersättare i direktionen, skriver Riksbanken. Nordea skriver i en kommentar att beskedet om Skingsley ökar sannolikheten för en extern rekrytering av ny riksbankschef när Ingves slutar.

Susanne Eberstein utesluter dock inte att Stefan Ingves får förlängt mandat i en intervju med DI.

– Allt är möjligt. Det är en sluten process. Vi ska göra vårt allra bästa för att det ska bli så bra som möjligt för banken, säger hon till DI.

Stefan Ingves har varit riksbankschef i 17 år.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord