Gå direkt till textinnehållet

Riksbanken startar innovationscenter

Ett nytt finansiellt innovationscenter öppnar i Stockholm. Centret ska bland annat fokusera på teknik som är viktig för övervakning av det globala finansiella systemet.

Hallå där…
…Dilan Ölcer, rådgivare på Riksbanken och projektledare för etableringen av det nya finansiella innovationscenter, som ska öppnas i samarbete med Banken för internationell betalningsutjämning.

Vad är syftet med det nya innovationscentret?

– Den digitala utvecklingen går otroligt snabbt. Det för med sig en hel del möjligheter, men också risker. Riksbanken har i uppdrag att värna om ett säkert och effektivt betalningsväsende, därför är det viktigt att vi är en del av den här utvecklingen och att vi jobbar proaktivt. Etableringen av ett nordiskt innovationscenter i Stockholm är en del av det arbetet.

–  Banken för internationell betalningsutjämning (BIS) är en slags centralbankernas centralbank. BIS ser också att den digitala utvecklingen går väldigt fort, och bestämde sig för drygt ett år sedan för att etablera innovationscenter i några få utvalda platser i världen. Centren ska följa trender inom finansiella innovationer, och vid behov utveckla teknik som är viktig och relevant för centralbanker, och sen fungera som en samlingsplats för experter inom finansiella innovationer. Det finns redan center i Singapore, Hongkong och Schweiz, och nu kommer man öppna nya i London, Paris, Frankfurt, Toronto och Stockholm samt samarbeta med den amerikanska centralbanken i New York. Det är väldigt kul att vi får vara med bland de här stora städerna som alla är viktiga finansiella center.

Vad kommer centret att jobba med?

– Det finns sex strategiska områden som BIS fokuserar på: teknik som är viktig för tillsyn och övervakning av det globala finansiella systemet; framtidens betalinfrastruktur och transaktionssystem; digitala centralbankspengar och gränsöverskridande betalningar; dataekonomi, plattformar och open banking; cybersäkerhet; och finansiell hållbarhet. Vilka områden som de nya centren kommer att jobba med specifikt är inte bestämt än.

Vad betyder det för Sverige att få det här fintechcentret?

– Det är jättekul att vi har fått den här möjligheten. Vi får lyfta Sverige som en digital nation, och vi blir en del av ett nätverk som kommer driva den globala agendan om finansiella innovationer. Sverige står som värdland, men centret kommer att representera hela Norden.Vad blir Riksbankens roll?

– Riksbanken kommer att delfinansiera centret med upp till 30 miljoner kronor per år i fem år. Riksbanken kommer också att bidra med personal och kunskap. Några av de cirka tio personer som ska jobba på centret kommer från Riksbanken, några från BIS och resten från de andra nordiska centralbankerna samt från centralbanker runt om i världen. Tanken är att centret ska jobba nära centralbankerna, akademien och den privata sektorn.

När kommer centret att öppna?

– Det är inte bestämt än. Det finns lite juridiskt arbete kvar. Regeringen har precis sagt ja till värdlandskapet, nu ska de skicka en proposition till riksdagen som ska godkänna avtalet. Under tiden jobbar vi på Riksbanken med att ordna lokaler, kompetenser, sätta budget och annat. Vi hoppas att centret kommer på plats så snart som möjligt. anna de lima fagerlind

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan