Gå direkt till textinnehållet

Jag behövde söka läkare – nu vill chefen göra löneavdrag

Frågor och svar Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: En eftermiddag på jobbet strax efter lunch ramlade jag och gjorde mig så illa att jag var tvungen att uppsöka läkare. Det var dock inte värre än att jag var tillbaka påföljande dag. Nu säger arbetsgivaren att de ska göra ett löneavdrag för den delen av dagen som jag var borta, vad gäller?

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Henrik Cronier: Olika arbetsgivare har olika regler om vad som gäller för läkarbesök på arbetstid. Finns det inga regler om rätt att besöka läkare på arbetstid har arbetsgiven rätt att göra avdrag för din frånvaro. Har du skadats på arbetsplatsen eller på väg till eller ifrån denna ska en arbetsskadeanmälan till försäkringskassan upprättas. Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal är din arbetsgivare skyldig att teckna en arbetsskadeförsäkring hos AFA Försäkring. Den ger rätt till ytterligare förmåner än de som du kan få från försäkringskassan: förlorad arbetsförtjänst (utöver ersättningen från försäkringskassan), parkering vid sjukhuset, läkarkostnad och eventuella förstörda kläder. Prata med klubben eller ditt lokala ombud för mer information.

Svaret gavs i december 2019.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika