Gå direkt till textinnehållet

Jag byter tjänste­pensionsavtal – vad blir de ekonomiska skillnaderna?

Frågor och svar Förhandlaren Anders Nilsson svarar på frågor om vad som gäller i FTF:s avtal.

Fråga: Jag är i dagsläget anställd på ett försäkringsbolag men ska börja på på ett annat bolag i branschen där det är ett annat tjänste­pensionsavtal. Vad är egentligen skillnaderna mellan KTP2-planen och FTP2- planen?

Anders Nilsson: KTP och FTP är väldigt snarlika. Materiellt sett finns det inte någon skillnad mellan avtalen. Ersättnings­nivåerna är på samma nivåer, och funktionen likaså. Däremot är det fortfarande olika avtal och olika förvaltare av avtalen.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Normalt sett får du ett så kallat fribrev på din tjänste­pension när du slutar en anställning. Detta fribrev kommer sedan ligga till grund för storleken på utbetalningarna när du går i pension. Man kan alltså få tjänste­pension från flera håll när man väl går i pension.

Däremot så tror jag i ditt fall att din KTP 2 kommer att samordnas med FTP 2, vilket innebär att du tar med dig dina tjänstgöringsår från KTP-planen in i FTP-planen. Samordningen administreras oftast av Försäkringsbranschens Pensionskassa, FPK, och du kan vända dig dit för mer information alternativt till FTP:s valcentral som du hittar på www.valcentralen.se.

Svaret gavs i oktober 2017.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord