Jag fick inte semester på sportlovet – kan jag kräva det?

Jag fick inte semester på sportlovet – kan jag kräva det?

Frågor och svar Förbundsjuristen Henrik Cronier svarar på frågor om Finansförbundets avtal.

Fråga: Hej! Jag ville ha semester när barnen har sportlov från skolan nu i februari. Men jag fick  nej av arbetsgivaren. Hur långt innan den aktuella veckan måste jag ansöka om semester?

Henrik Cronier: När det gäller sommarsemester finns det regler i semesterlagen och i kollektivavtal som ger tydliga riktlinjer om när och hur sommarsemestern bestäms.

När det gäller annan semesterledighet har olika arbetsgivare olika regler. Frågan kan vara reglerad i kollektivavtal.

För det mesta ska utläggning ske i samråd mellan dig och arbetsgivaren.

Prata med din chef, eller ditt fackliga ombud om vad som gäller för just dig.

För att ge dig ett konkret råd så ansök så snart du vet att du vill vara ledig. Det kan vara många som vill vara lediga under barnens olika lov och ibland kan arbetsgivaren inte låta alla som vill vara lediga.

(Svaret gavs i januari 2019)

publicerad
20 februari 2019

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Följ @Finansliv på Instagram