Gå direkt till textinnehållet

Kan jag tvingas avbryta min semester?

Frågor och svar Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Om jag har semester kan arbetsgivaren kalla in mig på jobb så att jag tvingas avbryta min semester?

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Henrik Cronier: I undantagsfall kan arbets­givare kalla in en arbetstagare som har semester. Det kan vara fallet om det uppstått en nödsituation som inte går att lösa på annat sätt. Att bli inkallad förutsätter naturligtvis att du har möjlighet att utföra arbete. Om så blir fallet ska du se till att få ersättning för inställelse och eventuella kostnader som kan uppstå. Om du är anställd på ett företag som är bundet av kollektivavtal som är tecknat mellan Finansförbundet och BAO kan du inte tvingas avbryta pågående semester. Om frågan uppkommer är det du själv som avgör om du ska gå in och arbeta eller inte.

Svaret gavs i juni 2021.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord