Gå direkt till textinnehållet
Intervjun Elin Helander. Foto: Alexander Donka

»Jag ville förändra en gammalmodig bransch«

Min karriär Elin Helander lämnade Karolinska Institutet för att följa sin dröm att hjälpa fler att ta bättre privat­ekonomiska beslut.

Elin Helander har tagit en annorlunda väg in i finansbranschen.

Efter sin masterexamen från Amsterdams Universitet fick hon jobb på Karolinska Institutet. Där forskade hon om kognitiv neurovetenskap, det vill säga läran om hur hjärnan fungerar, hur människor fattar beslut och påverkas av sin miljö.

Elin Helander tre tips till löneförhandlingen:

Information är makt

Se till att du är påläst och har koll på informationen som är viktig för din tjänst, till exempel hur löneläget ser ut för din roll.

Berätta vad du gjort – och kommer göra

Se till att du redogör i detalj vad du har gjort under året och vad kommer du att göra framöver. Se även till att gå igenom dina ansvarsområden med chefen och vad du har initierat sedan det förra lönesamtalet.

Våga prata pengar

Många tycker det är svårt att prata om pengar och att sätta ett värde på sig själv. Men våga testa. Det kommer vara värdefullt i nästa löneförhandling – och i alla förhandlingar därefter.

De lärdomarna fick henne så småningom att bli allt mer intresserad av hur människan fattar ekonomiska beslut.

– Jag fick en aha-upplevelse. Jag insåg att de beteenden och pengavanor jag skapar nu kommer ge mig helt andra förutsättningar senare i livet, säger hon.

Hon började läsa på, men märkte snart att det fanns ett stort hål i informationen om privatekonomi. Materialet byggde bara på fakta och missade det viktiga, mänskliga perspektivet.

Med det sagt startade Elin Helander en blogg om beteendeekonomi. Hon ville prata mer om känslor, om att människor inte är lika rationella som man vill tro. Ju längre tiden gick insåg hon att det var dags att lämna Karolinska Institutet och att ta nästa steg.

– Jag ville hjälpa människor att fatta bättre privatekonomiska beslut, jag ville förändra en gammalmodig bransch och bringa mer kunskap om forskning och hur den kan användas, säger hon.

Jag ville hjälpa människor att fatta bättre privatekonomiska beslut

Frågan som kvarstod var hur hennes önskemål på arbetsuppgifter skulle formuleras i en tjänst. Det var då kom hon i kontakt med fintechstartupen Dreams. Bolaget hade ett par år på nacken och var på väg att lansera en ny sparapp. Bolagets vd, Henrik Rosvall, hörde Elin i radioprogrammet Plån­boken. Han tog kontakt och erbjöd henne senare en tjänst som forskningschef och tillsammans startade de även forskningsinitiativet Moneymind. Men vad gör en forskningschef på en sparapp?

Elin Helander säger att jobbet, något förenklat, går ut på att översätta den senaste forskningen om människors beteenden och hur den kan användas för att bygga bra tjänster kring pengar och privatekonomi. En arbetsdag kan se väldigt olika ut.

– Jag sitter ofta i möten med forskare från olika delar av världen och planerar projekt. Då ses vi antingen i Stockholm eller via Skype, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Hon sitter också med i Dreams ledningsgrupp. Det blir mycket möten, planerande och en del internt arbete med de egna produkterna och med kommunikation. Därutöver gör hon också en del intervjuer, håller föredrag och har även släppt boken »Hjärnkoll på pengarna«.

Kärnan i Elin Helanders karriär har alltid varit nyfikenhet och passion. Allt går så mycket enklare då, säger hon. Det är också en av anledningarna till att hon valde att börja jobba på en startup och inte på ett större företag.

Foto: Alexander Donka

– Du lär dig saker per automatik, blir nyfiken och du hämtar lättare in ny kunskap och information. Passion är nyckeln i allt jag gör och har gjort hittills. Det gäller även i valet av studier och i andra val i livet.

– På Dreams jobbar jag tillsammans med människor som är just drivna av sin passion, som vill göra gott och som vill förändra. Det är väldigt viktigt för mig, säger hon.

Som på de flesta arbetsplatser finns det alltid för och nackdelar och det gäller även för de som jobbar i startupföretag. Att hamna i en dynamisk miljö, kanske få en fräsch titel och kreativa och varierande arbetsuppgifter kan upp­levas som lockande. Samtidigt finns det ofta ingen lathund eller matris för nyanställda att ta efter och det kan vara svårt att veta vad som förväntas.

Att jobba i en startup handlar mycket om att själv se behoven, säger Elin Helander. För henne är upplägget perfekt.

Börja alltid med att utgå från kundens behov.

– För mig passar det jättebra eftersom jag får definiera min egen roll och även vara med och påverka de beslut vi tar och att sätta upp processer. Samtidigt gäller det att man gillar att vara delaktig i den delen av arbetet.

Vad är ditt bästa tips till den som går i startupplaner? 

– Börja alltid med att utgå från kundens behov. Först när du ser efterfrågan tydligt kan du gå vidare och fundera mer i detalj hur lösningen eller produkten ska utformas.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan