Gå direkt till textinnehållet
En grå kostym med en trist slips-
Foto: Valety Voennyy/Mostphotos

Jobbar du på bank tror folk att du är tråkig

Bilden av den trista kamrerstypen verkar leva vidare, i alla fall om man ska tro resultatet av en undersökning som forskare i Storbritannien gjort. Folk som jobbar på bank ligger högt på tråklistan när forskarna undersökte vilka yrken som uppfattas som mest tråkiga.

Det är Wijnand van Tilburg som nyligen publicerat sitt resultat i den vetenskapliga tidskriften Personality and Social Bulletin. Med ett antal enkätundersökningar ringade forskarna in vilka fördomar som finns om personer med vissa yrken och hobbyer. 463 frivilliga i främst Storbritannien och USA fick svara på frågor om vilka egenskaper, yrken och fritidsaktiviteter de förknippar med tråkiga människor.

»Tyvärr är det så att en del människor uppfattas som tråkiga«, skriver forskarlaget i sin rapport.

Respondenterna rankade personer med jobb inom bland annat bank, redovisning och försäkring som de mest tråkiga, medan jobb inom konst, vetenskap, sjukvård, utbildning och journalistik sågs som spännande och intressanta. Fördomarna verkar också ofta bli självuppfyllande då personer som uppfattas som tråkiga inte ges tillfälle att bevisa motsatsen i sociala sammanhang.

Topp fem tråkigaste yrkesområdena enligt undersökningen

1.     Dataanalys
2.     Redovisning
3.     Skatt och försäkring
4.     Städ
5.     Bank

Den som själv vill bli mer intressant kan läsa hela den vetenskapliga artikeln här: Boring People: Stereotype Characteristics, Interpersonal Attributions, and Social Reactions.

Wijnand van Tilburg har ägnat en stor del av sin psykologiforskning åt tristess och tråkighet i olika former.

– Det ironiska är att det är så intressant att studera tråkighet och hur det påverkar folks liv, säger han till sajten Science Alert.

Ett överraskande resultat i undersökningen var att många kopplar samman tråkighet med brist på kompetens.

– Jag hade gissat att revisorer skulle ses som tråkiga men effektiva. Sanningen att säga är bankmän och revisorer mycket skickliga och har stor makt i samhället, så vi skulle kanske försöka låta bli att göra dem upprörda och stämpla dem som tråkiga, säger Wijnand van Tilburg.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord