Gå direkt till textinnehållet
Trots varningar laddar 55 procent av svenskarna sin telefon medan de sover. Det betyder att mer än varannan person utsätter sig för brandrisk – varje natt.
Trots varningar laddar 55 procent av svenskarna sin telefon medan de sover. Det betyder att mer än varannan person utsätter sig för brandrisk – varje natt.

Ladda batterierna under natten – en riktigt dålig idé

Trots varningar laddar 55 procent av svenskarna sin telefon medan de sover. Det betyder att mer än varannan person utsätter sig för brandrisk – varje natt. Den dåliga vanan är värst utbredd bland dem i trettioårsåldern.

Nattladdning av mobiltelefon är fortsatt ett problem i Sverige. Trots att Elsäkerhetsverket har avrått från att ladda mobilen under natten när man inte har uppsikt, och att vi har kunnat läsa i medierna om fall med laddare som har börjat brinna, har fortfarande mer än varannan som vana att ladda om natten. Tre av fyra mellan 30-39 år laddar sin mobiltelefon under natten. Det visar en ny undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.
– Med tanke på alla historier om brand i elektrisk utrustning, kan vi konstatera att det är en riktigt dålig idé att ladda mobilen om natten, säger Kim Rud-Petersen, koncerndirektör Nordic i Gjensidige Försäkring.

En av de vanligaste orsakerna bakom brand i hemmet är elektrisk utrustning, och det gäller inte bara telefoner, utan alla tekniska prylar med laddbara batterier. De kan bli väldigt varma när de laddas, och i värsta fall kan det leda till en brand som man inte lägger märke till om man sover. Det kan få katastrofala följder.

Mer än var femte svensk har en oäkta mobilladdare i hemmet, alltså en piratkopierad laddare. Den billiga elektriska utrustningen som kan köpas i utlandet, på nätet och i vissa butiker är inte lika tillförlitlig menar Kim Rud-Petersen:
– De piratkopierade laddarna fungerar inte bara sämre, utan är många gånger rent ut sagt livsfarliga. Den billiga laddaren uppfyller sällan de säkerhetskrav som vi ställer på elektroniska produkter i Europa med genom CE-märkning. Tänk därför en extra gång innan du köper billig laddare, varnar Kim Rud-Petersen.

Efter att media uppmärksammat riskerna med nattladdning har ändå drygt en tredjedel ändrat sättet eller tiden på dygnet då de laddar telefonen. Något fler alltså borde ta efter, för även om mobilen är flitigt i bruk under dagen, vilket gör det svårt att ladda den då, så är nattladdning en riktigt dålig idé enligt Gjensidige.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Istockphoto

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord