Rör dig mer på jobbet – bli mindre deppig
När vi rör musklerna får vi en antidopp-effekt, enligt forskning. Så här får du mer rörelse i jobbet.

Rör dig mer på jobbet – bli mindre deppig

Att våra kroppar är byggda för rörelse vet vi. Men visste du att vi helst inte ska sitta mer än en halvtimme utan en bensträckare?  Och att varje timmes sittande framför skärmen förkortar livet? Här kommer några tips för mer rörelse på jobbet.

Tipsen kommer från Prevents tidning Arbetsliv, som samlat hälsofakta om hur stillasittande respektive rörelse påverkar oss. Genom att stå mer minskar i förlängningen bland annat risken för våra vanligaste folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, cancer och depression.
En sammanställning av elva stora undersökningar visar att arbetsplatser där medarbetarna har tillfälle till korta avbrott för att röra sig ökar effektiviteten. Men framför allt får de anställda bättre självkänsla och färre depressioner. När vi rör musklerna får vi en antidepp-effekt, enligt artikeln.

6 tips för mer rörelse på jobbet:

  1. Börja successivt att stå och arbeta. Om du jobbar åtta timmar om dagen bör du stå upp i minst fyra timmar. Att sitta mer än så gör att risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer ökar. Att orka stå halva dagen kräver förstås träning. Använd ståfunktionen på ditt höj- och sänkbara skrivbord någon stund varje dag och öka tiden. Du måste acceptera att det tar några veckors träning innan du klarar målet.
  2.  Skönt för fötterna. Vanliga gympaskor eller andra bekväma skor med sula är det bästa och skönaste. Stå inte blickstilla, utan trampa lite på stället. Det finns mjuka mattor som gör att det blir mjukare för fötterna, men vanliga gympaskor fungerar bra.
  3. Tänk på hållningen. Sätt bordet i sådan höjd att du kan stå med rak rygg. Du ska inte stå och hänga på bordet, men att ha magen emot är ofta bekvämt. Ta dig tid att prova ut en bekväm arbetsställning. Finns en ergonom på ditt jobb – rådfråga hen om det ser bra ut med den höjd som du valt.
  4. Walk and talk. Ta en promenad och prata samtidigt. Så kallade ”walk and talk”-möten fungerar om man inte är för många, max fyra. Behöver ni ta mötesanteckningar kan någon av er skriva dem direkt efteråt. Att använda ståbord i mötesrum och stå och prata är ett bra alternativ om ni är många.
  5. Gå medan du jobbar? På Folksams nya aktivitetsbaserade kontor kan man välja att använda löpband medan man till exempel läser en rapport. Varför inte prova? Trenden med löpband på kontoret är ganska ny och det saknas studier kring nyttoeffekterna.
  6. Ta en bensträckare! Du ska inte sitta mer än en halvtimme utan en bensträckare, tipsar Arbetsliv. Att ta korta bensträckare på ett par minuter gör att både blodsocker och insulinnivåer sjunker. Dessutom blir du piggare. Ställ mobilen, äggklockan eller börja prenumerera på ett pausgympaprogram vid datorn så kommer du ihåg att stå och gå.

(Källa: Arbetsliv)

Text: BrittMari Lantto
Foto: Istockphoto

publicerad
6 maj 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram