Gå direkt till textinnehållet

Lånet betalas tillbaka via kassaflödet

Monetise har precis lanserat sina småföretagarlån som bygger på återbetalning via kassaflöde vid kortbetalningar.

Oliver Mohseni, VD Monetise, vilket behov fyller ni på marknaden?

– Problemet vi försökter angripa är att de småföretagarna har svårt att hitta extern finansiering. Bland annat Företagarna har gjort rapporter som visar att 99 procent av småföretagarnas investeringar sker med egna medel. Vi har försökt hitta något alternativ till finansiering om du till exempel har kafé och vill bygga uteservering, gå en utbildning själv, eller behöver lösa en plötslig likviditetskris.

Hur fungerar det?

– Det är en kort kredit och det man belånar är framtida kassaflöden. Vi har bara kunder som har kassaflöden på kort. Vi siktar på 6-7 månader tills du har blivit skuldfri. Vi gör bedömningen baserad på historiska kassaflöden och gör en prognos. Man belåna upp till en månads omsättning.

– Varje vardag tar vi en del av din dagskassa, upp till tio procent men vi vill helst ligga lite under.

Vad ligger det typiska lånet på?

– Strax under 150 000.

Hur har kunderna reagerat hittills?

– Det de värderar är att det är enkelt, transparent och tillgängligt. Bank eller Almi kräver möten och är det du själv som står i kassan eller i köket och har svårt att gå ifrån. Dessutom kräver banken en del administrativa bördor som kan vara tungt för en kaféägare. Hos oss är allt online och enkelt. Det tar sju minuter att komma igenom processen, svaret kommer inom ett dygn. Då vet man precis vad det kostar, inga dolda avgifter.

Hur kompletterar ni bankernas utlåning?

– Banken tittar ofta på traditionella säkerheter, som något att sätta i pant eller någon person som går i borgen. Vi tittar inte på traditionella säkerheter, vi har ansökan online, inga dolda avgifter eller personlig borgen. Bankerna säger själva att detta inte är kunder som de prioriterar, de kostar banken för mycket i förhållande till förtjänsten, och därför fokuserar på större företag.

Vad har ni för ränta på era lån?

– Runt 10 procent är snittet, men inga andra avgifter. Kunderna vet exakt vad det kostar. Då kan man räkna på att investeringen täcks.

Riskerar det inte att bli en skuldfälla?

– Man kan inte låna om och om igen. Man måste ha betalat hela sitt lån innan man får låna igen så att man inte skjuter en konkurs framför sig. Vi har försökt prissätta oss så att vi inte ska vara för dem som borde lägga ned. Men det finns alltid risker med lån. Vi informerar om vad det innebär och är tydliga med vad det kostar.

Hur länge varit igång?

– Tjänsten varit igång sedan maj. Vi började berätta om den sista augusti.

Oliver
Oliver Mohseni, VD Monetise

Vad har ni för planer framåt?

– Potentialen i Sverige är 100 000 småföretagare och vi siktar också på att rulla ut i andra länder men inte i år. Vi skulle också vilja hjälpa målgruppen med andra saker. Vi tittar på om det finns fler it-verktyg som vi kan bygga åt dem inom ekonomi. Vi vill stötta småföretagarna och möjliggöra deras tillväxtambitioner.

Har ni samarbete med några organisationer för företagare?

– Ja, vi har tänkt lansera medlemsförmåner via organisationer som har småföretag som medlemmar.

Ni är fem grundare till Monetise, men har också tagit in kapital?

– Ja, grundteamet gick in med eget kapital för de första månaderna och sedan har Nicklas Storåkers gått in för att vi ska ha finansiering under hösten.

Unn Edberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord