Gå direkt till textinnehållet
Karriär Alexander Boman, produktchef på Avanza. Foto: Oskar Omne

Långt från klassisk finans

På jobbet Alexander Boman gick från corporate finance till analys – och bytte affärsmiddagar mot datadriven innovation.

När Alexander Boman för första gången fick kontakt med finansbranschen var han 11 år gammal. Hans pappa hade ett stort intresse för aktier, något som smittade av sig och på eget initiativ sökte Alexander praktik i Stockholm på Unga Aktiesparare och på Lannebo Fonder.

– Jag var ganska lillgammal och tyckte inte att skolan var så stimulerande. Det var en ny värld som öppnades som var jättespännande, säger han.

Efter gymnasiet studerade han ekonomi, först ett år på Cambridge i England och sedan på Stockholms Universitet. Parallellt med studierna sökte han och fick jobb i Avanzas kundtjänst. Första året i arbetslivet var »en riktigt bra plantskola«, berättar Alexander Boman.

Kundtjänstjobbet bjöd på samtal med tusentals kunder och eftersom kundtjänsten förväntas svara på ärenden som spänner över hela affären blev inlärningskurvan brant. Han fick förståelse för bankens produkter men lärde sig också att handskas med olika människotyper, på rätt sätt.

– Att alltid hjälpa kunderna och vänligt, snabbt och utan att skarva en tum på att det du säger är tydligt och korrekt var en stor utmaning. Jag lärde mig nog mer där än på universitetet, säger han.

Efter det landade han en tid på bankens corporate finance-avdelning, för att så småningom börja som analytiker på analysavdelningen. Skiftet mellan avdelningarna innebar en stor kulturkrock där fina kostymer, tjusiga företagskontor och affärsmiddagar ersattes av kolleger som rullade in till kontoret på skateboards och en betydligt mer ledig klädkod – allt annat än klassisk finans. Omställningen tog ett tag, men successivt lärde han sig att utifrån data se mönster i kundernas beteenden, vad som fungerade bra och dåligt och vad som behövde göras för att förbättra upplevelsen.

– Jobbet på corporate finance var spännande, men det här var en ny dimension. Det fanns helt andra möjligheter att påverka till det bättre för många människor på samma gång.

Alexander Bomans karriärstips

  • Välj i den mån det går vem du vill ha som chef.
  • Våga prova nya saker.
  • Följ din passion, det gör allt mycket enklare.
  • Karriärplanera inte för mycket. Var närvarande, gör bra saker och du kommer utvecklas.

Bytet mellan avdelningarna gjorde på sätt och vis att Alexander Boman fann sin drivkraft. I början av karriären funderade han mycket på vilket företag han ville vara på och vilken titel han ville ha. De sakerna är fortfarande viktiga, men i dag spelar två andra aspekter mest roll.

– Det viktigaste för mig är vilka människor jag jobbar med och i vilket syfte, det vill säga vilka värderingar och vad uppdraget är.

Efter tre år som analytiker fick Alexander Boman sin första chefsroll. Han började som analyschef och blev därefter chef för analys- och affärsutveckling. Han skolades in successivt, först med ansvar för en anställd som sedan blev fler. Den nya rollen innebar en mycket stor omställning, säger han.

– Jag såg på det ungefär som att bli förälder. Om du inte har barn behöver du bara se till ditt eget och ta ansvar för dig själv.  Det är lite samma sak att bli ledare. Jag behövde flytta mitt fokus för att se till att de anställda har bra förutsättningar och kan göra ett bra jobb.

Det är åtta år sedan Alexander Boman började på Avanza. Han har sett företaget mogna och gå från utmanare till etablerad nischbank. I dag har han tjänsten som produktchef, vilket går ut på att se till att banken har produkter som kunderna vill ha, att användarupplevelsen och innovation ligger i framkant och att produkterna följer regelverken. För att lyckas i rollen pekar Alexander Boman på en kombination av att göra saker snabbt men att samtidigt kunna lyfta blicken.

– Det gäller verkligen att lägga fokus på rätt saker och inte bara springa på, utan stanna upp och ta sig tid för omvärldsbevakning.

Du har varit på Avanza hela din karriär, hur länge blir du kvar?

– Så länge jag får jobba med så härliga människor och jobba med ett syfte som jag tycker är viktigt så stannar jag så länge jag får vara kvar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord