Gå direkt till textinnehållet

Lysande löpsteg – 5 nybörjartips från Runday

Har du börjat träna inför Finansloppet än? Jessica Didrikson, vd på Finanslivs samarbetspartner Runday, ger sina bästa tips till dig som är ny i löparspåret.Text: Åsa BernerFoto: iStockphoto

Variera din träning
Var noga med att alternera löpträning med styrke- och rörlighetsträning. En stark bål och höft samt starka sätesmuskler och ben är viktigt för att kunna springa med en bra löpteknik och förhindra skador. En rörlig bröstrygg är viktigt för att kunna springa med en stolt hållning, fin armpendling samt för att kunna optimera syresättningen.

Växla tempo och distans
Variera även din löpträning – växla mellan korta och långa intervaller, lugna distansrundor, snabbdistans, backpass och långdistans. Och glöm inte att träna löpteknik!

Skynda långsamt
Börja träningen lugnt och öka successivt. Det största nybörjarfelet är att man kör igång för hårt direkt, exempelvis efter ett långt vinteruppehåll. Då drar man lätt på sig skador eller får motivationsbrist.

Våga vila
Vila är viktigt för att kroppen ska kunna återhämta sig. Men det gäller att hitta rätt balans: vilar du för länge börjar kroppen gå tillbaka prestationsmässigt, vilar du däremot för lite ökar risken för överträning. Ju mer vältränad du är desto snabbare återhämtar du dig.

Sätt upp egna mål
Det blir mycket enklare att hitta motivationen även motiga dagar om du arbetar mot ett specifikt mål. Anmäl dig till ett lopp lagom långt bort i tiden eller bestäm dig för att klara att springa en viss distans, eller en viss distans på en särskild tid.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord