Gå direkt till textinnehållet

Oliver Lagerström, vd på svenska Mfex: »Ett provisionsförbud skulle påverka affärsflödet«

Oliver Lagerström, vd på svenska Mfex, har sedan bolaget grundades 1999 sett fondhandeln revolutioneras från en manuell värld där ordrar faxades till dagens nära på automatiserade flöde. Men med nya Mifid får branschen nya utmaningar, särskilt om provisionsförbudet blir totalt.

Mfex har funnits sedan 1999 och är experter på global automatiserad fonddistribution. Bolaget jobbar framför allt gentemot banker i ett 30-tal länder, mest inom EU men sedan ett år även i Singapore och Hong Kong.

1999 låter tidigt. Hur var marknaden då?

– Den Europeiska fondmarknaden var i princip stängd när vi drog igång. Då låg upp till 90 procent hos de stora bankernas utbud i vissa länder, bland annat i Sverige. Vi har velat bryta upp det här oligopolet. Nu erbjuder i princip alla banker i Europa tredjepartsfonder, det är viktigt för deras trovärdighet.

Oliver Lagerström, vd MFEX

Varför vill banker koppla upp sig mot er?

– Vi har totalt 650 fondbolag i 35 olika länder och totalt omkring 50 000 fonder. Det är ett av de största utbuden i världen. I början jobbade vi med fax, men i dag är allt automatiserat. 70 procent av fondbolagen går via swift, det är en enorm skillnad efter att den standarden har satt sig. Fördelen med att använda en plattform som oss är att det är kostsamt att själv hålla reda på handelsflödet. Vi sköter allt när det gäller avtal med fondbolagen. Vi är ett lågkostnadsmellanled som sparar pengar åt distributören.

Hur kommer Mifid och eventuellt provisionsförbud att påverka er?

– Vi har en standardiserad prissättning baserad på volym, men distributören kan ha olika avgifter. Förvaltningsavgiften som fonden tar ut är alltid samma. Många är inte transparenta men vi har alltid varit helt transparenta. Vi visar dagligen vad vi får från fondbolaget och vad vi tar betalt för tjänsten. Detta kommer bli standard i Mifid. I dag tar vi antingen en del av förvaltningsavgiften eller en löpande avgift på volymen som distributören har. Men provisionsförbudet kommer att påverka affärsflödet.

På vilket sätt?

– I framtiden kommer fondbolagen parallellt med de traditionella fondklasserna att lansera nya fondklasser med lägre förvaltningsavgifter, och de kommer i stället att betala oss för själva arbetet.

Hur ser du på provisionsförbud?

– Det är helt rätt att adressera problemet. Det jag är orolig för är att man slår ut de mindre aktörerna. Det finns en risk att de mindre inte kan klara det för att de inte har system för det. I Holland dog all tredjepartsdistribution eftersom de totalförbjöd provisioner, men så långt kommer det inte att gå här.

Hur tror du att små aktörer kan klara ett provisionsförbund?

– På 90-talet i Sverige hade fondbolag sina egna kunder direkt och det var vanligt att man öppnade konto hos fondbolaget. Det var en stark tradition här, men med manuell hantering. Om nya lagstiftningen gör att små fondbolag får svårt att betala för sin distribution så kan det bli mer direktkontakt med kunder, då kommer plattformar att spela större roll.

Vad är nästa steg för er?

– Vi vill fortsätta få upp automatisering så att den når 100 procent. Fondflyttar är fortfarande en manuell historia för vissa. Om man byter bank så flyttar man med sig sina fonder för att skjuta upp skatten. Nu tar det i genomsnitt fem arbetsdagar för våra kunder. När vi började så var det tre veckor. Vi medverkar i arbetsgrupper och forum såväl nationellt som internationellt för att driva på automatiseringen.

Ska ni fortsätta expandera?

– Ja med fokus på Europa och Asien. Vi fördubblar vår volym i år, dels genom några stora nya europeiska kunder och dels har den asiatiska satsningen hittills varit lyckosam.

Unn Edberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord