Rådgivarna slipper totalt provisionsförbud
Det blir inget generellt förbud mot provisioner för finansiella rådgivare, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund idag.

Rådgivarna slipper totalt provisionsförbud

Idag kom beskedet från regeringen – det blir inget generellt provisionsförbud för finansiella rådgivare.

Sedan Värdepappersmarknadsutredningen för drygt ett år sedan föreslog ett totalförbud för provisioner, har diskussionsvågorna gått höga i branschen. Senast i förra numret av Finansliv protesterade sparbanksrörelsen mot förslaget, och varnade för att både jobb i branschen och rådgivning till vanliga bankkunder hotades om förbudet skulle bli verklighet.

Men idag meddelade regeringen att den inte kommer att införa ett generellt förbud mot tredjepartsersättning eller provisionsförbud i detta skede. Detta skedde i samband med att regeringen presenterade sitt lagstiftningsarbete med flera stora regelpaket för finansbranschen, som EU-direktivet Mifid 2, förordningen Mifir och försäkringsdistributionsdirektivet IDD.
– Sammantaget kommer paketet av regler att samverka till att begränsa problemen med intressekonflikter samtidigt som konsumentskyddet stärks på flera olika sätt. Den kommande regleringen bör utesluta den typ av ersättningar som inte är i kundens intresse, säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver också att ”konsumentskyddet ska vara likvärdigt oavsett om rådgivningen handlar om sparande i värdepapper eller i försäkring, samtidigt som reglerna ska vara proportionerliga och ta hänsyn till de olikheter som finns när det gäller olika produkter och marknader.”
– Ambitionen är att nå en balanserad lösning som gynnar bra rådgivning till kunder samtidigt som hushållens behov av tillgång till finansiella tjänster tillgodoses på ett bra sätt, säger Per Bolund.

Text: Åsa Berner
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

publicerad
23 maj 2016
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv nummer 4 - snart hos alla prenumeranter. ⭐️
I varje nummer intervjuar vi kollegor i branschen. Läs hela intervjun med @planbokssmart.se på finansliv.se
#klimat, #hållbarhet och #greenfinance i fokus på vårt event #sustainable #finance #stockholm. Alla bilder på finansliv.se Foto: Oskar Omne
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Följ @Finansliv på Instagram