Rådgivarna slipper totalt provisionsförbud
Det blir inget generellt förbud mot provisioner för finansiella rådgivare, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund idag.

Rådgivarna slipper totalt provisionsförbud

Idag kom beskedet från regeringen – det blir inget generellt provisionsförbud för finansiella rådgivare.

Sedan Värdepappersmarknadsutredningen för drygt ett år sedan föreslog ett totalförbud för provisioner, har diskussionsvågorna gått höga i branschen. Senast i förra numret av Finansliv protesterade sparbanksrörelsen mot förslaget, och varnade för att både jobb i branschen och rådgivning till vanliga bankkunder hotades om förbudet skulle bli verklighet.

Men idag meddelade regeringen att den inte kommer att införa ett generellt förbud mot tredjepartsersättning eller provisionsförbud i detta skede. Detta skedde i samband med att regeringen presenterade sitt lagstiftningsarbete med flera stora regelpaket för finansbranschen, som EU-direktivet Mifid 2, förordningen Mifir och försäkringsdistributionsdirektivet IDD.
– Sammantaget kommer paketet av regler att samverka till att begränsa problemen med intressekonflikter samtidigt som konsumentskyddet stärks på flera olika sätt. Den kommande regleringen bör utesluta den typ av ersättningar som inte är i kundens intresse, säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver också att ”konsumentskyddet ska vara likvärdigt oavsett om rådgivningen handlar om sparande i värdepapper eller i försäkring, samtidigt som reglerna ska vara proportionerliga och ta hänsyn till de olikheter som finns när det gäller olika produkter och marknader.”
– Ambitionen är att nå en balanserad lösning som gynnar bra rådgivning till kunder samtidigt som hushållens behov av tillgång till finansiella tjänster tillgodoses på ett bra sätt, säger Per Bolund.

Text: Åsa Berner
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

publicerad
23 maj 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram