Gå direkt till textinnehållet
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund om utredningen om delningsekonomi.
Det blir inget generellt förbud mot provisioner för finansiella rådgivare, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund idag.

Rådgivarna slipper totalt provisionsförbud

I dag kom beskedet från regeringen – det blir inget generellt provisionsförbud för finansiella rådgivare.

Sedan Värdepappersmarknadsutredningen för drygt ett år sedan föreslog ett totalförbud för provisioner, har diskussionsvågorna gått höga i branschen. Senast i förra numret av Finansliv protesterade sparbanksrörelsen mot förslaget, och varnade för att både jobb i branschen och rådgivning till vanliga bankkunder hotades om förbudet skulle bli verklighet.

Men i dag meddelade regeringen att den inte kommer att införa ett generellt förbud mot tredjepartsersättning eller provisionsförbud i detta skede. Detta skedde i samband med att regeringen presenterade sitt lagstiftningsarbete med flera stora regelpaket för finansbranschen, som EU-direktivet Mifid 2, förordningen Mifir och försäkringsdistributionsdirektivet IDD.
– Sammantaget kommer paketet av regler att samverka till att begränsa problemen med intressekonflikter samtidigt som konsumentskyddet stärks på flera olika sätt. Den kommande regleringen bör utesluta den typ av ersättningar som inte är i kundens intresse, säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver också att ”konsumentskyddet ska vara likvärdigt oavsett om rådgivningen handlar om sparande i värdepapper eller i försäkring, samtidigt som reglerna ska vara proportionerliga och ta hänsyn till de olikheter som finns när det gäller olika produkter och marknader.”
– Ambitionen är att nå en balanserad lösning som gynnar bra rådgivning till kunder samtidigt som hushållens behov av tillgång till finansiella tjänster tillgodoses på ett bra sätt, säger Per Bolund.

Text: Åsa Berner
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika