Mindre fintechbolag kan få betala lägre skatt för personaloptioner
Fintechbolag får betala mindre i skatt för personaloptioner trots allt.

Mindre fintechbolag kan få betala lägre skatt för personaloptioner

Mindre fintechbolag kan trots allt komma att omfattas av de mer förmånliga skattereglerna för personaloptioner, som föreslås börja gälla från den 1 januari 2018.  

I utredningen om beskattning av incitamentsprogram föreslås att personaloptioner ska beskattas först när andelarna säljs, och inte som lön. Optionerna ska inte heller förmånsbeskattas. För att omfattas av reglerna måste företaget ha färre än 50 anställda och omsätta mindre än 80 miljoner kronor. Utredningen föreslår dock att finansiella tjänster ska undantas, vilket har gett en hel del kritik om att man utesluter fintechbolagen.

Men kritiken är förhastad menar Breakit, som tittat närmre på utredningens förslag. De bolag som utesluts är de som ”i strikt legal mening är bank- och finansieringsverksamhet”. Gränsdragningen ska ha gjorts för att utredaren specifikt vill inkludera mindre, innovativa fintechbolag i de förmånligare reglerna. Utredningen nämner bolag som sysslar med teknikutveckling för betalningstjänster eller “helt alternativa finansieringslösningar” som exempel på verksamheter som bör räknas med.

De företag som utesluts är sådana som sysslar med verksamhet som är tillståndspliktig, det vill säga banker och kreditmarknadsbolag. Fintechbolag som däremot enbart behöver söka tillstånd för betaltjänster, formellt kallade betaltjänstbolag, kan fortfarande få ta del av de förmånligare reglerna, skriver Breakit.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

 

publicerad
22 mars 2016
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Följ @Finansliv på Instagram