Gå direkt till textinnehållet
Christoffer Ahnemark.
Christoffer Ahnemark, Hedgefondfövaltare Origo Fonder. Foto: Alexander Donka.

»Nu lever jag min dröm«

Karriär Christoffer Ahnemarks aktieintresse och kontaktnät gav honom drömjobbet som fondförvaltare.

Christoffer Ahnemark började investera i aktier redan som tonåring. Vid sexton års ålder gick han med i Unga Aktiesparare. Efter att ha varit på gymnasieskolan i Järfälla på dagen, kom han tillbaka till skolmatsalen på kvällen för att delta i Aktiespararnas lokala aktieträff. Aktieintresset kom inte hemifrån.

– Min mamma är läkare och min pappa arbetade på SJ. Ingen i min närhet var intresserad av aktier eller finans, men jag har alltid varit sparsam och nyfiken på näringslivet, säger han.

På högstadiet introducerades skolbetyg och Christoffer Ahnemark fick betalt av sina föräldrar vid högsta betyg. På skolavslutningen blev det en slant som han valde att investera i aktier. Han försökte lära sig allt om företagsvärdering och läste böcker av kända investerare som Peter Lynch och Warren Buffett.

– Mitt första aktieköp var ett läkemedelsbolag som någon rekommenderade till mig och det gick inte alls bra. Lärdomen var att inte följa tips okritiskt.

Efter studenten blev det ekonomistudier på Stockholms universitet. Samtidigt som han studerade fick han möjlighet att gå Handelsbankens traineeprogram för framtida ledare. Under tre år på bankkontoret i Kista lärde han sig verksamheten från grunden och fick prova på det mesta inom kontorsrörelsen, som rådgivning, krediter och traditionella banktjänster.

– Jag fick ett otroligt bra bemötande i banken av alla engagerade och hjälpsamma kolleger. Vi var som en liten familj på kontoret. Tiden på banken gav mig värdefulla insikter att teori och praktik är helt olika saker. Erfarenheten från banken har jag haft stor nytta av i min karriär, inte minst i rollen som kapitalförvaltare.

Christoffer Ahnemark

Ålder: 28 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru Carolina och väntar barn i maj.
Utbildning: ­Kandidatexamen i Företagsekonomi, Stockholms ­universitet.
Karriär i korthet: Internship på ­Didner & Gerge Fonder. Trainee ­inom kontorsrörelsen på Handelsbanken. Olika roller inom Aktiespararna, varav senast som chefsanalytiker. Hedgefondförvaltare på Origo Fonder sedan augusti 2021.
Intressen: Aktier, företagande, matlagning, umgås med familj och vara ute i naturen.

Christoffer Ahnemarks liv bestod nästan uteslutande av studier och arbete under den här perioden men han var fortsatt engagerad i Aktiespararna som efter avslutade studier erbjöd honom ett jobb som analytiker. Han brann fortfarande för aktier och insåg att han ville arbeta heltid med det och lämnade Handelsbanken för att börja på Aktiespararna.

Var det ett svårt beslut att lämna banken?
– Det var väldigt jobbigt och min närmaste chef fick en mindre chock. Som person passade jag in i Handelsbankens kultur, men jag kände att jag ville fördjupa mitt engagemang i Aktiespararna efter flera år som aktiv medlem.

Christoffer Ahnemark.
Christoffer Ahnemark, Hedgefondfövaltare Origo Fonder. Foto: Alexander Donka.

Väl inne på Aktiespararna fick han prova på många olika roller och blev befordrad från analytiker till fond­redaktör, därefter chefredaktör och slutligen chefsanalytiker.

– Finansbranschen är en bransch som värdesätter relationer. Ett möte med duktiga personer är bara ett samtal bort. Hela mitt kontaktnät har jag byggt från grunden. Det gäller att våga ta för sig, säger han.

Christoffer Ahnemark ansvarade för fondbevakningen på Aktiespararna och kom i kontakt med många fondförvaltare däribland Stefan Roos, grundare och vd på Origo Fonder.

– Jag kontaktade Stefan och insåg att vi tänkte lika när det kommer till investeringar. Vi lärde känna varandra och jag bestämde mig för att jag ville arbeta med honom.

Det blev återigen ett tungt beslut när han fick ett erbjudande att börja på Origo eftersom han trivdes väldigt bra på Aktiespararna. Sommaren 2021 började Christoffer Ahnemark som hedgefondförvaltare på Origo Fonder där han även är partner i dag.

Är det ett stressigt jobb?
– Det är ett krävande yrke och jag är ständigt uppkopplad. Samtidigt har jag den stora förmånen att arbeta med min största passion i livet. Utan det starka stödet från min familj skulle jag däremot inte klara mig särskilt länge.

Vad skulle du arbete med om du inte var fondförvaltare?
– Jag är väldigt intresserad av näringsliv, bolagsbyggande och M&A. Det har varit min dröm sedan jag var fjorton att arbeta professionellt med kapitalförvaltning. Nu lever jag min dröm. Även om jag har kommit en bit på min resa så har jag mycket kvar att lära.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan