bolån blir fintech
Ny bolåneaktör vill runda bankerna
Carl Johan Nordquist.

Ny bolåneaktör vill runda bankerna

fintech Fintechstartupen Hypoteket står i startblocket att ge ut sitt första bolån till svenska bostadsägare. Finansliv har pratat med bolaget som vill runda bankernas utlåning.

Hypoteket, tidigare Bolånegruppen, är på väg att lansera sitt första bolån. Bolaget ska erbjuda ett vanligt bolån, men på ett smidigare sätt, säger vd Carl Johan Nordquist.

– Vi har en enkel och transparent prissättning utan några individuella rabatter. Man ansöker om bolån online där hela processen är digitaliserad med fokus på enkelhet, transparens och tydlighet. Vi räknar med att ge ut de första lånen runt årsskiftet, säger han.

Hur står sig er tjänst i pris jämfört med andra aktörer?

– Det kommer vara ett attraktivt pris för den genomsnittlige bolånekunden. Vi har avskaffat begrepp som listränta och individuell rabatt. Hos oss får kunderna samma ränta, och behöver aldrig förhandla om räntor igen.

Ni har tidigare kommunicerat att era bolån kommer gagna pensionsspararna, hur då?

– Man skulle kunna säga att vi klipper bort en onödigt dyr mellanhand – banken. Idag finansierar pensionsspararna en stor del av bankernas bolån via obligationsmarknaden, men det ger väldigt låg avkastning till pensionsspararna.

– Genom att istället investera i vår bolånefond kan pensionsfonder och försäkringsbolag få högre avkastning
och exponeras mot exakt samma tillgångsslag. Investerarna får även lägre kapitaltäckningskrav, både under Solvens 2 och det kommande IORP 2-regelverket.

Schibsted kom nyligen in som ankarinvesterare och har gått in med 10 miljoner kronor. Vad ska ni använda pengarna till och vad kommer Schibsted att tillföra?

– Schibsted har lång erfarenhet av att bygga konsumenttjänster på nätet och det har vi mycket nytta av. De har även kraftfulla kanaler för att nå fram till svenska bolånekunder runt om i landet – även de som bor på mindre orter där bankerna inte längre har kontor.

publicerad
24 november 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram