bolån blir fintech
Ny bolåneaktör vill runda bankerna
Carl Johan Nordquist.

Ny bolåneaktör vill runda bankerna

fintech Fintechstartupen Hypoteket står i startblocket att ge ut sitt första bolån till svenska bostadsägare. Finansliv har pratat med bolaget som vill runda bankernas utlåning.

Hypoteket, tidigare Bolånegruppen, är på väg att lansera sitt första bolån. Bolaget ska erbjuda ett vanligt bolån, men på ett smidigare sätt, säger vd Carl Johan Nordquist.

– Vi har en enkel och transparent prissättning utan några individuella rabatter. Man ansöker om bolån online där hela processen är digitaliserad med fokus på enkelhet, transparens och tydlighet. Vi räknar med att ge ut de första lånen runt årsskiftet, säger han.

Hur står sig er tjänst i pris jämfört med andra aktörer?

– Det kommer vara ett attraktivt pris för den genomsnittlige bolånekunden. Vi har avskaffat begrepp som listränta och individuell rabatt. Hos oss får kunderna samma ränta, och behöver aldrig förhandla om räntor igen.

Ni har tidigare kommunicerat att era bolån kommer gagna pensionsspararna, hur då?

– Man skulle kunna säga att vi klipper bort en onödigt dyr mellanhand – banken. Idag finansierar pensionsspararna en stor del av bankernas bolån via obligationsmarknaden, men det ger väldigt låg avkastning till pensionsspararna.

– Genom att istället investera i vår bolånefond kan pensionsfonder och försäkringsbolag få högre avkastning
och exponeras mot exakt samma tillgångsslag. Investerarna får även lägre kapitaltäckningskrav, både under Solvens 2 och det kommande IORP 2-regelverket.

Schibsted kom nyligen in som ankarinvesterare och har gått in med 10 miljoner kronor. Vad ska ni använda pengarna till och vad kommer Schibsted att tillföra?

– Schibsted har lång erfarenhet av att bygga konsumenttjänster på nätet och det har vi mycket nytta av. De har även kraftfulla kanaler för att nå fram till svenska bolånekunder runt om i landet – även de som bor på mindre orter där bankerna inte längre har kontor.

publicerad
24 november 2017

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Nu ligger alla bilder från #fintechstockholm uppe på finansliv.se ⭐️ Foto: Tor Johnsson.
@ronneback från Bofink och Carl Johan Nordquist från Hypoteket möts i eftermiddagens duell på #fintechstockholm
Sista chansen att boka. Det finns ett fåtal biljetter kvar till Fintech på torsdag! Kom och lyssna, inspireras och nätverka under en heldag på Berns.
Dagens ord. #finansinspektionen meddelade idag att det kontracykliska buffertvärdet höjs till 2,5 procent 19 sep 2019.
En av våra mest lästa texter handlar om ett av våra längsta ord. Säg det snabbt tre gånger! #finansliv #idd
Taina Malén, global marknadsdirektör för Star Stable, som gjort succé världen över med sitt hästspel riktat mot unga tjejer, kommer berätta hur man bygger ett starkt community kring sin produkt och får engagerade användare. Missa inte Fintech Stockholm på Berns den 27 september.
Följ @Finansliv på Instagram